Foto: Ilustrācija ģenerēta, izmantojot lietotni “Midjourney”.
Austrumvācijā būvētais zvejas traleris "Draudzība" bija Rojas zvejnieku kolhoza "Banga" lepnums – ar to Ziemeļkurzemes vīri devās zvejot pat uz Āfrikas krastiem. Kuģis tika uzskatīts par ļoti drošu, tomēr, visticamāk, kuģa kapteiņa un viņa padoto kļūdas dēļ 1981. gada 5. septembrī "Draudzība" zvejas laikā Barenca jūrā ļoti strauji nogrima. Par laimi, visai kuģa komandai izdevās izglābties. Portāla "Delfi" iegūtie slepenie dokumenti un laikabiedru atmiņas palīdz rekonstruēt šo padomju okupācijas laikā noklusēto nelaimes gadījumu.

Jūnijā portāla "Delfi" rīcībā nejauši nonāca trīs padomju laiku dokumentu mapes, kas liecina par zvejnieku kolhoza "Banga" kuģa "Draudzība" katastrofu 1981. gadā Barenca jūrā. Mapes portālam atsūtīja kāds anonīms cilvēks, kurš vēlējās, lai šis notikums beidzot nonāktu atklātībā, jo padomju okupācijas laikā ziņas par kuģa katastrofu bija noslepenotas.

Stāsts par šo notikumu aizsākas 1947. gadā, kad Rojā tika nodibināts zvejnieku kolhozs "Staļina ceļš", kas apvienoja arī Valgalciema, Kaltenes un Žocenes zvejniekus. Savukārt Melnsila un Ģipkas zvejnieki apvienojās kolhozā "Viļņu lauzējs", 1962. gadā abiem kolhoziem apvienojoties, izveidojās zvejnieku kolhozs "Banga" ar centru Rojā. Kolhozu 27 gadus cītīgi vadīja Miķelis Lisments, kurš "Bangu" centās padarīt par veiksmīgu paraugkolhozu, līdzīgu jau Latvijā zināmajiem "zemnieku" kolhoziem "Uzvara" un "Nākotne".

Rojas zvejnieki dodas apgūt tālas jūras


"Lisments gribēja būt visās lietās pirmais, tāpēc "Banga" sāka apgūt jaunus zvejas rajonus. Tāpat vajadzēja izpildīt arī plānu. Tādēļ tika nolemts "Draudzību" sūtīt uz Barenca jūru zvejot moivas. Tā ir tāda maza, garšīga un ļoti trekna zivtiņa, nedaudz līdzīga mūsu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!