Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) ar iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisijas pieprasījumu pārkāpj koalīcijas līgumu un tas noteikti apgrūtinās koalīcijas darbu, tāpēc par to nepieciešamas politiskās diskusijas, pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

NA pārkāpj koalīcijas līguma punktu, kas paredz, ka "koalīcijas partneri nevirza ministru demisijas pieprasījumu". "Rīcība pretēji tam, protams, apgrūtina koalīcijas tālāko darbu," sacīja premjers.

Pagaidām par sekām un tālākajiem soļiem Dombrovskis gan vairījās runāt – par to esot vēl pāragri spriest – priekšā starppartiju politiskās konsultācijas.

Savukārt NA viens no līderiem Raivis Dzintars teica, ka Latvijas politikā dažādas ārkārtas situācijas iespējamas, tostarp arī nesen notikusī satiksmes ministra ievēlēšana ar opozīcijas balsīm un pretēji kāda koalīcijas partnera [NA] viedoklim.

Arī NA virzītais Kozlovska demisijas pieprasījums ir ārkārtas situācija, taču tas ir atšķirīgs, jo ir "vērtību un cilvēciskuma jautājums, jautājums par latviešu karavīru piemiņu un godu", ko policija nav spējusi novērst, skaidroja politiķis.

Dzintars teica – Kozlovska darbība pēc 16.marta liecinājusi, ka viņa viedoklis ar NA esot krietni atšķirīgs. Pēc NA domām, Kozlovskim būtu vajadzējis atvainoties karavīru organizācijām, saukt pie atbildības cilvēkus un solīt rīkoties, lai šādi notikumi 16.martā vairs neatkārtotos.

"Pašlaik tiek teikts, ka viss ir noticis atbilstoši likumam, bet likumā ir arī teikts, ka ir jānodrošina netraucēta pasākuma norise. Es domāju, ka ikvienam piemiņas pasākuma dalībniekam (..) jautājot, vai šī pasākuma norise bija netraucēta – es domāju, ka šis būtu, vismaigāk izsakoties, retorisks jautājums," klāstīja Dzintars.

NA nepametīšot šo koalīciju, taču turpinās paust attieksmi pret iekšlietu ministru, kā arī virzīs izvērtēšanai darba grupā priekšlikumus, lai 16.marta pasākumu norise pie Brīvības pieminekļa turpmāk nebūtu apdraudēta.

Viņš atzina, ka NA vērsusies pret Kozlovski, nevis Rīgas domē, kas atbildīga par visu 16.martā pieteikto pasākumu netraucētu norisi, jo NA pašlaik nav pārstāvniecības RD koalīcijā un iespējas kaut ko ietekmēt.

Savukārt RP frakcijas vadītāja vietnieks Edmunds Demiters pauda, ka NA pieprasījums par Kozlovska demisiju ir neadekvāts un deputāti, kuri 16. martā iesaistījušies sadursmē ar policistiem, savu vainu atzīst un gatavi atvainoties.

Policija 16. martā ir rīkojusies profesionāli un nav pieļāvusi nekādas pārāk neadekvātas darbības, līdz ar to ministra darbību apšaubīt nav jēgas, izklāstot RP viedokli, teica Demiters.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Viktors Valainis pauda, ka pie frakcijām nepiederošie deputāti atbalsta Kozlovski un viņa darba turpināšanu ministra amatā.

Jau vēstīts, ka Nacionālā apvienība (NA) pirmdien valdes un frakcijas ārkārtas sēdē nolēma oficiāli pieprasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju.

Skaidrojot šo lēmumu, Parādnieks uzsvēra, ka policija 16.marta gājiena laikā pie Brīvības pieminekļa pieļāvusi "emocionālu vardarbību un zaimošanu".

Jau ziņots, ka sestdien pie Brīvības pieminekļa vairāki Nacionālās apvienības politiķi mēģināja nokļūt pie biedrības "Apvienība pret nacismu" aktīvistiem, laužoties cauri policijas barjerai, lai izslēgtu skaļruņus, taču policija viņus apturēja.

Nacionālā apvienības deputāti uzskata, ka likumsargi nedrīkstēja pieļaut antifašistu biedrības skaļu uzstāšanos pie Brīvības pieminekļa 16.martā.

Atbilstoši Saeimas kārtības ruļļa 29.pantam, šāds lēmuma projekts būs jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā 5 līdz 10 dienu laikā pēc tā iesniegšanas, norāda Ozoliņa.

Jau ziņots, ka sestdien, leģionāru atceres dienā, pie Brīvības pieminekļa tradicionāli pulcējās cilvēki, kuri vēlas godināt leģionāru piemiņu, un tā dēvētie antifašisti, kuri pauž nosodījumu Vācijas karaspēka pastrādātājiem noziegumiem.

Šogad starp abām pusēm izcēlās arī asa vārdu apmaiņa un neliela grūstīšanās. Leģionāru atbalstītāji bija neapmierināti ar to, ka antifašistu biedrības pārstāvji pie pieminekļa uzstādījuši skaļruņus un mikrofonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!