Foto: Shutterstock
Programmā pirmā mājokļa iegādei atbalstu iecerēts sniegt nedaudz vairāk kā 200 ģimeņu, trešdien žurnālistiem teica ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Ir ļoti daudz cilvēku, kuri šobrīd sapni par savu mājokli nevar piepildīt, jo viņiem praktiski nav naudas. (..) Ar šo programmu valsts no savas puses apliecina, ka mēs esam jūs sadzirdējuši, ka mēs mēģināsim risināt pirmā mājokļa iegādes problēmas un šajā gadījumā īpašu izmanību vērsīsim uz jaunajām ģimenēm ar bērniem," sacīja ministre.

Viņa arī atzīmēja, ka iepriekšējā līdzīgā programmā, kas tika īstenota 2006.līdz 2008.gadā, atbalsts tika piešķirts apmēram 260 ģimenēm, bet šajā programmā atbalsts varētu tikt piešķirts aptuveni 200 ģimenēm. "Mēs skaidri zinām, ka pieprasījums ir. (..) Mēs sagaidām, ka arī šobrīd, šo programmu atverot, būs vismaz 200 ģimeņu, kuras mēs varēsim atbalstīt," sacīja Reizniece-Ozola.

Valsts galvojuma programmā paredzējusi 332 678 eiro, kas ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā. "Šobrīd starta finansējums, ko valsts no savas puses var šai programmai veltīt, ir nedaudz vairāk kā 300 tūkstoši eiro, kas ir iepriekšējās mājokļu programmas atlikums. Ceram, ka arī no uzturēšanās atļauju tirdzniecības programmas mēs vēl varēsim dabūt papildu finansējumu," sacīja ministre.

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē, proti, ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 tūkstoši eiro, ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni - 15%, bet ne vairāk kā 15 tūkstoši eiro, savukārt, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 tūkstoši eiro.

Valsts galvotās programmas ietvaros pirmā iemaksa būs atkarīga no bērnu skaita ģimenē, un trīs bērnu ģimenes varēs saņemt hipotekāros kredītus ar 5% pirmo iemaksu, ģimenes ar diviem bērniem - 10%, bet ar vienu bērnu - 15% pirmo iemaksu.

Jau vēstīts, ka banka "Citadele" trešdien parakstīja līgumu par dalību atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Programmai varēs sākt pieteikties no ceturtdienas, 15.janvāra.

Saeima pērn septembrī atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, lai atvieglotu pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem. Taču Saeima septembra beigās, lemjot par grozījumiem Maksātnespējas likumā, likumā atstāja normu par nolikto atslēgu principu un pēc minētā parlamenta lēmuma vairākas bankas paziņoja, ka aptur dalību valsts programmā ģimenēm mājokļa iegādei.

Šobrīd Maksātnespējas likuma grozījumu spēkā stāšanās atlikta līdz martam, tostarp atlikta arī nolikto atslēgu principa ieviešana. Taču atsevišķas bankas vēl pirms nolikto atslēgu principa ieviešanas jau pagājušā gada nogalē palielināja pirmās iemaksas apmērus mājokļa kredītiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!