Foto: LTV raidījuma "1:1" vadītājs Gundars Rēders (Foto: LTV)

LTV žurnālists Gundars Rēders neatbalsta LTV plānotās Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā, liecina viņa paziņojums sociālajā tīklā "X".

Žurnālists uzskata, ka organizēt priekšvēlēšanu debates krievu valodā plānotajā formātā ir kļūda. "Atbildību par LTV reputācijas graušanu jāuzņemas tiem, kuri TV vēlēšanu plānu sagatavoja, apstiprināja un (ne)komunicēja," turpina Rēders.

Savā ierakstā viņš pauž atbalstu kolēģim, LTV sporta žurnālistam Normundam Melderim, kurš asi vērsies pret LTV lēmumu.

Rēdera ieraksts seko pēc tam, kad portālā "lasi.lv" tika publicēts Meldera viedokļa raksts. Tajā Melderis pauž dusmas un neapmierinātību par LTV lēmumu debates rīkot krievu valodā.

Žurnālists raksta, ka ir "ļoti sašutis un dusmīgs par medija vadības lēmumu rīkot Eiroparlamenta priekšvēlēšanu diskusijas arī krievu valodā LTV 7 un "RUS.lsm" platformā. Uzskatu, ka tas ir pilnīgi nepieņemami un nepamatoti vispār, it īpaši šajā ģeopolitiskajā laikā."

Savā rakstā Melderis norāda: "Ar šo žestu LTV akceptē kā normālu parādību, ka daļa Latvijas vēlētāju latviski nesaprot, nerunā vai šajā ziņā ir zemā līmenī arī vairāk nekā 30 gadus pēc neatkarības atgūšanas."

Trešdienas naktī publicētais viedokļraksts arī aktīvi tiek apspriests sociālajā tīklā "X".

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcija trešdien tikās ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (SEPLP), aicinot padomi nepieļaut EP vēlēšanu debates krievu valodā, portālu "Delfi" informēja NA pārstāvji.

Tāpat politiskais spēks rosina veikt grozījumus Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā, rosinot noteikt, ka SEPLP būtu tiesības noteikt valodu izvēli un lietojumu sabiedriskajos medijos.

Ziņots, ka vairāki desmiti cilvēku pirmdien ap pusdienlaiku sapulcējās pie Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) ēkas Vecrīgā, lai protestētu pret LTV plānotajām Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā, novēroja portāls "Delfi".

Tāpat vēstīts, ka gan Valsts valodas centrs (VVC), gan bijušais Valsts prezidents Egils Levits pauduši, ka LTV plānotās priekšvēlēšanu debates krievu valodā neatbilst Satversmei. Tāpat pretenzijas pret debatēm krievu valodā ir arī Latvijas valodas aģentūrai, kas arī atsaucas uz Satversmi, kā arī Nacionālo drošības koncepciju.

Tāpat vairākas partijas – "Jaunā vienotība", "Jaunā konservatīvā partija", "Nacionālā apvienība" un "Apvienotais saraksts" – paziņojušas, ka nepiedalīsies debatēs krievu valodā.

Savukārt LTV paziņojusi, ka šobrīd neesot pamata atteikties no debatēm krievu valodā.

"Valsts iestāžu un politiķu publiskos paziņojumus uzskatām par mērķtiecīgiem centieniem ietekmēt sabiedriskā medija darbību, kas brīvā un demokrātiskā valstī nav pieļaujams. Tāpēc neatkāpsimies no būtiskā uzdevuma priekšvēlēšanu debatēs uzrunāt iespējami plašu auditoriju. Latvijas Televīzija savā saturā sargā un vienmēr sargās latviešu valodu. Esam pārliecināti, ka priekšvēlēšanu debates citās valodās mūsu latviešu valodu nekādi neapdraud, taču nodrošina ko ļoti būtisku – sniedz iespējami plašai auditorijai Latvijā uzticamu un daudzveidīgu informāciju par demokrātiskajiem procesiem un vērtībām, tai skaitā žurnālista vadītās Eiropas Parlamenta vēlēšanu debatēs uzklausot kandidātu atbildes uz ikvienam iedzīvotājam būtiskiem jautājumiem par demokrātiju, drošību un mūsu valsti," sacīja LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!