Foto: DELFI

Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) redzējums par teritoriālo reformu esot samērā līdzīgs, sacīja RACA priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Ministrs šodien tikās ar RACA pārstāvjiem, lai pārrunātu administratīvi teritoriālās reformas plānus, atsevišķus jautājumus saistībā ar Latvijas attīstību un Eiropas fondu apguvi, kā arī Nacionālā attīstības plāna sagatavošanu un valsts un pašvaldību sadarbību kopumā.

Krauklis pauda, ka sanāksmē uzklausīta ministra vīzija par reformu, kā arī izklāstīts RACA viedoklis. "Paudām uzskatu, ka reformai jāiet roku rokā ar valsts pakalpojumu reformu, ka ir jāpievēršas ceļu tīklam un arī sabiedriskā transporta tīklam. Tāpat norādījām, ka jātiek skaidrība ar valsts kapitālsabiedrību, piemēram, "Latvijas Pasta" darbu reģionos," sacīja Krauklis.

Viņš norādīja, ka saruna bijusi konstruktīva un abu pušu redzējums par reformu bijis samērā līdzīgs. Kraukļa ieskatā, arī ministrijas izstrādātais reformas ieviešanas grafiks ir īstenojams un no tā atkāpties nevajadzētu, jo paralēli tiek risināti arī skolu tīkla jautājumi un citas lietas, kas bez skaidras izpratnes par pašvaldību turpmāko darbu neesot īstenojami.

Tāpat ar ministru pārrunāts Eiropas Savienības fondu jautājums. RACA rosinājusi pārskatīt pašreizējā plānošanas perioda finansējumu, ņemot vērā, ka RACA biedri ļoti veiksmīgi esot īstenojuši fondu apguvi. Pēc Kraukļa teiktā, Pūce paudis gatavību par to diskutēt.

Savukārt pārrunājot Nacionālā attīstības plāna izstrādi, abas puses esot bijušas vienisprātis, ka tajā trūkstot konkrētības un nepieciešams ieviest vairākus uzlabojumus.

Pēc Pūces pārstāvju paustā, arī ministra ieskatā tikšanās bijusi "ļoti konstruktīva, racionāli pragmātiska saruna kopīgas izpratnes veidošanai".

"Katru reizi no šīm sarunām nāku ar jaunām idejām, par ko paldies pašvaldību vadītājiem. Administratīvi teritoriālā reforma notiks, es redzu, ka tai ir liels pašvaldību vadītāju atbalsts. Mēs strādājam pēc grafika, kur šomēnes sagatavosim reformas iesākšanai par procesa gaitu nepieciešamos likumus, kas ies uz izskatīšanu Saeimā. Pavasarī tiks sagatavoti kritēriji, pēc kuriem pašvaldības varētu tikt veidotas jaunās teritorijās, vasarā un rudenī notiks ieceres apspriešana ar iedzīvotājiem un pašvaldībām par sagatavoto iedalījuma modeli," norādīja Pūce.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas gaitu, kas paredz, ka jauns administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums tiks apstiprināts līdz 2020. gada 1. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!