Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno Liepājas Universitāti pievienot kādai no zinātnes universitātēm, kā arī apvienot Daugavpils Universitāti ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.

Otrdien Ministru kabinets uzklausīja IZM informāciju par valsts augstskolu tipiem, proti, ka paredzēts noteikt četru tipu augstskolas - zinātnes universitātes, mākslu un kultūras universitātes, lietišķo zinātņu universitātes un lietišķo zinātņu augstskolas.

Valdība vienojās, ka zinātnes universitātes turpmāk būs Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU).

Mākslu un kultūras universitātes būs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmija un Latvijas Mākslas akadēmija. Lietišķo zinātņu universitātes būs Daugavpils Universitāte un Liepājas Universitāte.

Bet lietišķo zinātņu augstskolas būs Banku augstskola, Latvijas Jūras akadēmija, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Ventspils Augstskola un Vidzemes Augstskola.

Vienlaikus izglītības un zinātnes ministre Anita Mužniece (JKP) informēja, ka tuvākajos gados plānots Liepājas Universitāti pievienot kādai no zinātnes universitātēm, proti, LLU, LU, RSU vai RTU.

IZM atzina, ka Liepājas Universitātei, ņemot vērā tās darbības profilu un līdzšinējos sasniegumus, ir jēgpilni stiprināt sadarbību ar kādu no zinātnes universitātēm. "Abu universitāšu integrācijai jānotiek pakāpeniski, ievērojot Augstskolu likumā nostiprināto augstskolu reorganizācijas modeli, kas paredz pakāpenisku, viena līdz piecu gadu laikā īstenotu integrācijas procesu, izveidojot zinātnes universitātes ekosistēmu Liepājā, attīstot Liepājas Universitātes kampusu," skaidroja ministrijā.

Tāpat gada laikā plānots apvienot Daugavpils Universitāti ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, uz to bāzes izveidojot jaunu zinātnes universitāti.

Šo augstskolu apvienošanas nepieciešamību IZM pamatoja ar mērķi attīstīt starptautiska mēroga akadēmisko un zinātnisko potenciālu Latgales reģionā, kas būtu vērsts uz šī reģiona tautsaimniecības attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!