Foto: DELFI
Pie nojaucamā pieminekļa Uzvaras parkā pirmdienas vakarā bija sapulcējušies pāris desmiti protestētāju, kas iebilst pret pieminekļa nojaukšanu, novēroja portāls "Delfi". Valsts policija kopumā aizturējusi piecas personas.

Sākotnēji protesta akciju 22. augusta vakarā bija pieteikusi politiskā partija "Latvijas Krievu savienība", taču Rīgas dome, uzklausot drošības iestādes, nolēma neļaut partijai organizēt šādu akciju, taču pēc tam dažādos sociālajos tīklos izplatījās aicinājumi ierasties pie objekta ap pulksten 19.

Portāls "Delfi" novēroja, ka ap pulksten 18.40 pie objekta atradās vairāk mediju nekā potenciālo piketētāju. Savukārt Valsts policija pārbaudīja sanākušo dokumentus.

Vairākiem gar pieminekļa teritoriju ejošajiem cilvēkiem rokās bija sarkanas puķes.

Tāpat notikuma vietā ieradušies vairāki jaunieši ar Latvijas karogiem. Ar šiem jauniešiem aktīvās un dažbrīd necenzētās diskusijas iesaistās pieminekļa nojaukšanas pretinieki.

Pie teritorijas sapulcējušies ap 50 cilvēku. Lielākā daļa apmeklētāju vienkārši stāv, neiesaistoties diskusijās. Atsevišķi cilvēki izkliedz agrāk populāro saukli – "Fašism ņepraiģot".

Dažbrīd starp dalībniekiem izceļas nelieli verbāli konflikti, kas saistīti ar dažādu vēstures notikumu interpretāciju.

Policija klātesošos aicina izklīst. Notikuma vietā ir arī Ieradušies VP Speciālo uzdevumu bataljona policisti.

Ap pulksten 19.35 policijai veiksmīgi izdevies izklīdināt lielāko daļu protestētāju.

Līdz pulksten 19.40 likumsargi bija aizturējuši piecas personas.

Kā vēlāk informē Valsts policija, saistībā ar pārkāpumiem aizturētas un iecirknī nogādātas piecas personas. Sākti pieci administratīvā pārkāpuma procesi par likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" prasību pārkāpšanu.

Divas no aizturētajām personām nepakļāvās likumīgajām prasībām, tāpēc arī par to sākti administratīvie pārkāpumi. Tāpat divu personu rīcība tiek vērtēta saistībā ar komentāriem un izpausmēm.

Savukārt dienas laikā fiksētas divas personas, kuras pieminekļa teritorijā pilotējušas dronus. Saistībā ar to policija uzsākusi resorisko pārbaudi, bet dronus - izņēmusi. Jāatgādina, ka Uzvaras parka apkārtne bezpilotu lidaparātiem ir slēgta.

Policija sola arī turpmāk pastiprināti uzraudzīt iedzīvotāju kustību būvobjektā un ir gatava reaģēt uz jebkādām situācijām. Lokācijā ir piesaistīti atbilstoši spēki sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā, bilst VP.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien, 22. augustā, uzsākti sagatavošanās darbi, lai nojauktu Uzvaras parkā esošo pieminekli.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange medijiem atklāja, ka pirmdien sākušies demontāžas procesa sagatavošanās darbi, tādēļ pa iekšējo perimetru ir uzlikts žogs. Plānots uzstādīt norobežojumu 1,5 kilometru garumā. Tiesa, nav paredzēts ierobežot sabiedriskā transportu kustību, taču plānots noteikt ierobežojumus auto stāvēšanai. Paralēli situācija tiek uzraudzīta kopā ar drošības iestādēm.

Tāpat iecerēts, ka otrdien teritorijā tiks ievesta smagā tehnika un sāksies sagatavošanās darbi attiecībā pret ūdens atsūknēšanu, skulptūru un obeliska, kā arī pagraba demontāžu.

Lange uzsvēra, ka pieminekļa demontāžā netiks lietotas sprāgstvielas, bet pašu procesu plānots pabeigt līdz 15. novembrim.

Kā ziņots, 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā. Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inženierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!