Foto: LETA

Ir nepieļaujami, ka par pašvaldības līdzekļiem plānots finansēt Latvijas okupētājvalsts - PSRS - varoņus slavinošās Jurija Sediševa grāmatas "Soveršonnoje imi bezsmertno" ("Viņu paveiktais nav aizmirstams") izdošanu, uzskata Drošības policija (DP).

Drošības policijā teica, ka DP jau vairākkārtīgi ir informējusi sabiedrību par riskiem, ko rada atsevišķu tā saukto vēsturnieku un publicistu centieni pasniegt Latvijas vēstures notikumus atbilstoši Krievijas oficiālajai vēstures doktrīnai. Šādi centieni ir vērsti uz Latvijas valstiskuma apšaubīšanu un noniecināšanu, kā arī Krievijai labvēlīgas sabiedriskās domas veidošanos Latvijā.

"Šī iemesla dēļ DP uzskata, ka ir nepieļaujami, ka par valsts vai pašvaldības līdzekļiem tiek finansēti izdevumi, kas neveicina sabiedrības saliedētību un atbilst citu valstu ģeopolitiskajām interesēm," uzsvēra DP.

Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) aicina neizmantot priekšvēlēšanu laiku sabiedrības šķelšanai un aicina Rēzeknes domi neradīt vēl lielāku plaisu sabiedrībā, līdzfinansējot Sediševa grāmatas izdošanu, teica ministra padomniece Daiga Holma.

"Nav pieņemams, ka pašvaldība par nodokļu maksātāju naudu gatavojas publicēt grāmatu, kas vienpusīgi atspoguļo Latvijas tautai jau tā sāpīgos vēstures jautājumus. Šāda literatūra mazina saikni ar valsti un vairo sabiedrības šķelšanos jautājumā par Latvijas valstiskuma pamatprincipiem," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka pagājušajā piektdienā Rēzeknes pilsētas dome uz pagaidām nenoteiktu laiku atlikusi jautājuma skatīšanu par līdzfinansējuma piešķiršanu grāmatas krievu valodā izdošanai. Minētā jautājuma skatīšana atlikta saistībā ar to, ka saņemts priekšlikums par grāmatas tulkošanu latviešu valodā, lai aplēstu iespējamās izmaksas, kā arī saistībā ar grāmatas līdzfinansēšanas priekšlikumiem, kas saņemti no vairākām nevalstiskajām organizācijām.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) nosūtījis vēstuli Rēzeknes mēram Aleksandram Bartaševičam (SC), aicinot Rēzeknes domi nepieņem prettiesisku lēmumu un neatbalstīt finansējuma piešķiršanu okupācijas varoņus slavinošas grāmatas izdošanai.

Grāmatā ir apkopotas īsas to PSRS varoņu biogrāfijas un fotogrāfijas, kas 1944.-1945.gadā Sarkanās armijas rindās piedalījās cīņās par Latvijas atbrīvošanu no nacistiskās Vācijas karaspēka un krita vai arī pēc tam dzīvoja un mira Latvijas teritorijā. Grāmatas vāku rotā Georgija lentīte.

Jautājumu par 3800 eiro līdzfinansējuma piešķiršanu minētās grāmatas izdošanai bija plānots skatīt, pamatojoties uz Latgales Kultūras centra izdevniecības iesniegumu.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC) iepriekš paudis nostāju, ka grāmatas izdošana ir atbalstāma, jo tā atgādina par vēsturi pilsētā, kurā daudzi ir cietuši no fašistiskā režīma. Turklāt grāmatā esot nevis vēstures traktējumi, bet gan cilvēku biogrāfijas.

Pēc izdevēju domām, grāmata varētu kļūt par nozīmīgu informācijas avotu kara un vēlākā laika notikumu vēstures skaidrošanā un izprašanā. Grāmatu plānots izdot 500 eksemplāru tirāžā.

Grāmata vienreiz jau bijusi izdota 2010.gadā. Tagad tās saturs ir papildināts un atjaunots. Grāmatu plānots nodot arī pašvaldības un skolu bibliotēkām un izmantot kā reprezentācijas materiālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!