Foto: LETA

Latvija ir saņēmusi Eiropas Savienības Padomes prezidenta Hermana van Rompeja vēstuli, kurā tiek atbalstīta Latvijas vēlme tās prezidentūras laikā Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē rīkot Austrumu Partnerības samitu Rīgā, portāls “Delfi” uzzināja Ārlietu ministrijā.

Austrumu Partnerība ietver sešu valstu (Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova, Ukraina) un Eiropas Savienības (ES) strukturētu dialogu, kura mērķis ir veicināt partnervalstu politisko tuvināšanos un ekonomisko integrāciju ES.

Veicinot ciešākas Austrumu Partnerības valstu attiecības ar ES, tai skaitā, veidojot brīvās tirdzniecības telpu, nākotnē ieviešot bezvīzu režīmu, Latvija iegūs papildus iespējas ekonomisko, transporta, izglītības interešu īstenošanai ar šīm valstīm.  

Šobrīd notiek darbs pie Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritāšu definēšanas. Diskusijās ar ekspertiem un valdības institūcijām Eiropas Savienības attiecību veicināšana ar Austrumu Partnerības valstīm ir izvirzīta kā viena no prezidentūras prioritātēm ārlietu jautājumos. „Hermana van Rompeja kunga vēstule ir vērtējama kā apliecinājums Latvijas spējai un gatavībai sarīkot šādu augsta līmeņa tikšanos," atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ārlietu ministrija turpinās strādāt pie konkrētu plānu noteikšanas Austrumu Partnerības virzienā, izvērtējot sasniegto Lietuvas prezidentūras laikā, kura rīkos Austrumu Partnerības samitu Viļņā šī gada novembrī.  „Ceram, ka Viļņas samita laikā tiks parakstīts Asociācijas līgums ar Ukrainu, kā arī parafēti līdzīga veida dokumenti ar Armēniju, Gruziju un Moldovu. Tāpat Latvija iestāsies par ciešāku attiecību izveidi starp Eiropas Savienību un Azerbaidžānu, kā arī Baltkrieviju," norādīja ministrs.

Austrumu Partnerības samita rīkošana Rīgā 2015.gadā dos iespēju atskatīties uz paveikto partneru dialogā ar Eiropas Savienību kopš Viļņas, kā arī definēt jaunus uzdevumus.

Jau vēstīts, ka pērn decembrī Latvija izteica vēlmi rīkot Rīgā Austrumu Partnerības samitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!