Foto: LETA

Jūlijā Rīgā kritusies "Saskaņas" popularitāte, līderis – partiju apvienība "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie", vēsta Latvijas Televīzija (LTV), atsaucoties uz SKDS aptauju, kas veikta pēc televīzijas un "lsm.lv" pasūtījuma.

Vērtējot visu respondentu atbildes, uz jautājumu, par ko balsotu, ja rīt notiktu Rīgas domes vēlēšanas, 14,9% atbildējuši, ka atbalstītu "Attīstībai/Par!"/"Progresīvos", "Saskaņu" atbalstītu 14,1%, par "Nacionālās apvienības"/Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) sarakstu balsotu 7,7%, par "Jauno Vienotību" balsotu 5,9%, par "Gods kalpot Rīgai" (GKR) balsotu 5,6%, bet 4,5% savu balsi atdotu par "Jauno konservatīvo partiju" (JKP).

Par Latvijas Krievu savienību (LKS) balsotu 3,6%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) – 3,5%, par "Jauno Saskaņu" – 3,4% un par "KPV LV" – 1,5% respondentu.

Pēc SKDS datiem vēl mazāks atbalsts ir pārējiem politiskajiem spēkiem, kuri pieteikuši savus sarakstus gaidāmajās RD ārkārtas vēlēšanās.

Kopumā 4,7% respondentu atbildējuši, ka tad, ja vēlēšanas notiktu rīt, tajās nepiedalītos, 3,4% piedalītos, bet nebalsotu, savukārt atbildi "grūti pateikt" snieguši 26,1% respondentu.

Starp tiem Latvijas pilsoņiem – rīdziniekiem, kuri savu izvēli par labu kādam no politiskajiem spēkiem jau izdarījuši, tad, ja Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiktu rīt, 22,6% atbalstītu "Attīstībai/Par!"/"Progresīvios", 21,5% – "Saskaņu", 11,7% NA/LRA sarakstu, 9% "Jauno Vienotību", 6,8% – JKP, 5,5% – LKS, 5,3% – ZZS, 5,2% – "Jauno Saskaņu", bet 2,2% – "KPV LV".

Jūlija sākumā "Saskaņu" atbalstīja 33,2%, bet jaunākajā aptaujā šim politiskajam spēkam atbalstu pauduši 21,5% respondentu, kas jau izlēmuši, par ko balsot.

Kā vēsta "lsm.lv", politologs Jānis Ikstens LTV raidījumā "Panorāma" atzina, ka jaunākie reitingi ir ļoti pārsteidzoši, jo liecina, ka "Saskaņa" zaudējusi aptuveni trešdaļu savu vēlētāju laikā, kad nekas dramatisks saistībā ar šo politisko spēku nav noticis. Iespējams, ka reitingus ietekmēja "Jaunās Saskaņas" parādīšanās aptaujā, kur tā iepriekš nav bijusi, taču tik un tā diezin vai tikai ar to skaidrojams "Saskaņas" reitinga krasais kritums.

SKDS vadītājs, sociologs Arnis Kaktiņš akcentēja, ka reitingiem ir loģisks izskaidrojums, proti, aptaujā šoreiz ir iekļauts "pilnais partiju saraksts". "Saskaņas" reitinga kritums skaidrojams ar "Jaunās Saskaņas" iekļaušanu aptaujā. "Redzam, ka "Jaunā Saskaņa" ir apēdusi daļu vecās "Saskaņas" maizi, bet tā nav vienīgā problēma," lēsa Kaktiņš, norādot, ka krievvalodīgo vēlētāju vidū ir zināms apmulsums saistībā ar "vecās" "Saskaņas" stāvokli Rīgā, vēsta "lsm.lv".

Jau vēstīts, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 29. augustā. Tajās pieteikti 15 saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!