Foto: DELFI

Rīgas pašvaldības noslēgtie līgumi ar viesnīcām šobrīd paredz iespēju izmitināt 1840 Ukrainas kara bēgļus, taču tiek sagaidīts, ka galvaspilsētā pieejamo vietu skaits vēl augs, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domes deputāte Linda Ozola (JKP), kura kā vicemēre šobrīd koordinē Rīgas sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas darbu.

Deputāte skaidro, ka komisija strādā atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajam plānam. Tas prognozē desmit tūkstošu personu ierašanos Latvijā.

Līdz ar to Ekonomikas ministrija patlaban centralizēti apzinot Latvijas kapacitāti izmitināt bēgļus no Ukrainas. Patvēruma meklētājus, saskaņā ar šo plānu, paredzēts izmitināt viesnīcās un viesu namos.

Tāpat, pēc Ozolas paustā, pašvaldība saredz iespēju aktīvai sabiedrības iesaistei, nodrošinot bēgļu uzņemšanu savā īpašumā esošajās dzīvojamās telpās. Ieinteresēto iedzīvotāju spēju palīdzēt šobrīd apzina biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem".

Sadarbību ar biedrību un pašvaldību šobrīd aktīvi nodrošina Apkaimju iedzīvotāju centrs, kas arī saņem aktuālo informāciju. Vienlaikus Civilās aizsardzības komisijas sekretariāts pauž gatavību nodrošināt atbalstu operatīvai cilvēku izmitināšanai tuvākajā laikā atbilstoši saņemtajai informācijai no biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem".

Kā vēstīts, iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ceturtdienas rītā Latvijas Radio teica, ka ministrijām ir iebildumi pret iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu, tomēr Iekšlietu ministrija (IeM) cer, ka plāna saskaņošanu un pieņemšanu izdosies realizēt jau tuvākajā laikā.

Patlaban gan nav zināms, vai no Ukrainas ieradīsies bēgļi un kāds varētu būt to aptuvenais skaits. Paredzēts, ka bēgļu ierašanās gadījumā tos izvietotu viesnīcās, nevis kādās speciālās nometnēs. Tāpat daļa varētu mitināties pie radiem vai paziņām.

IeM arī iestājas par to, ka potenciālajiem atbraucējiem Latvija izsniegtu humāno vīzu ar tiesībām strādāt Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jau runājusi ar uzņēmējiem, tāpēc ministre cer, ka nebūs problēmas ukraiņu nodarbināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!