Foto: LETA

Rīgas domes sēdē trešdien atbalstīta iecere likvidēt trīs skolas, tās pievienojot citām izglītības iestādēm.

Likvidēt plānots Rīgas 65. pamatskolu, Rīgas 14. vidusskolu un Rīgas 18. vidusskolu. Lēmums stāsies spēkā 31. augustā.

Domes deputāts Kaspars Spunde (JV) sēdē jautāja, vai likvidēto skolu ēkas varētu pielāgot pirmsskolas izglītības iestāžu vajadzībām. Atbildot uz jautājumu, domes pārstāve Anita Pēterkopa sacīja, ka pirmsskolu izglītībā patiesi šobrīd pietrūkst grupu, taču deputāta jautājums būtu sākumā jāizvērtē speciālistiem. Tādējādi šo jautājumu plānots izvērtēt tuvākajā laikā.

Savukārt deputāts Jakovs Pliners (LKS) sēdē pauda, ka departaments ir pamatojis savu rīcību un deputāts to ir izpratis, taču, ņemot vērā, ka iepriekšējā dome desmit gados esot likvidējusi, apvienojusi un samazinājusi statusu kopumā 46 skolām, "mēs principā nevaram atbalstīt skolu likvidēšanu, tāpēc mūsu frakcija balsos "pret"".

Rīgas 65. pamatskolu pievienos Rīgas Lietuviešu vidusskolai, nosakot, ka Rīgas Lietuviešu vidusskola nodrošina Rīgas 65. pamatskolas vispārējās izglītības programmu pēctecību. Tāpat tiek noteikts, ka likvidējamās pamatskolas finanšu līdzekļi, kā arī materiālās un nemateriālās vērtības nododamas Rīgas Lietuviešu vidusskolai.

Uz sēdi sagatavotajā informācijā skaidrots, ka Rīgas 65. pamatskolā no 2011. gada līdz 2021. gadam ir negatīva skolēnu skaita dinamika, skolēnu skaitam samazinoties par 52% - no 475 skolēniem līdz 228. Turklāt šajā mācību gadā skolā ir nokomplektētas deviņas klases.

Likvidējot šo skolu, dome saredz vairākus ieguvumus, tostarp plašu vispārējās un interešu izglītības programmu piedāvājumu, skolēnu skaita stabilizēšanu, kā arī pedagogu un citu darbinieku resursu apvienošanu.

Rīgas Raiņa vidusskolai un Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskolai nodos Rīgas 14. vidusskolas vispārējās izglītības programmu īstenošanu. Tāpat paredzēts, ka abas skolas nodrošinās Rīgas 14. vidusskolas vispārējās izglītības programmu pēctecību. Arī šajā gadījumā tiek norādīts, ka likvidējamai skolai iepriekš minētajā laika periodā bijusi negatīva skolēnu skaita dinamika, skolēnu skaitam samazinoties par 44% - no 421 skolēna līdz 234.

Plānots, ka pēc skolas likvidācijas attiecīgā ēka Margrietas ielā tiks atbrīvota, nododot to citu izglītības funkciju nodrošināšanas vajadzībām.

Kā ieguvumi tiek iezīmēta iespēja pedagogiem un citiem skolas darbiniekiem piedāvāt darbu citās Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, tādējādi risinot vakanču problēmu, kā arī iespēja pēc ēkas atbrīvošanas tajā nodrošināt interešu izglītības programmu īstenošanu.

Rīgas Raiņa vidusskolai plānots nodot arī likvidējamās Rīgas 18. vidusskolas vispārējās izglītības programmu īstenošanu. Tāpat šai skolai būs jānodrošina Rīgas 18. vidusskolas vispārējās izglītības programmu pēctecību.

Arī šajā gadījumā tiek norādīts, ka Rīgas 18. vidusskolā no desmit gadu periodā bijusi negatīva skolēnu skaita dinamika, kopskaitam samazinoties par 60% – no 917 skolēniem līdz 367 skolēniem.

Skolai arī esot kritiski zemi centralizēto eksāmenu rezultāti. Turklāt aizpērn akreditācijā skolas darbības pamatjomā "mācīšana un mācīšanās" visos kritērijos vērtējums ir tikai "pietiekams".

Tādēļ, domes ieskatā, skolas likvidēšanai būs vairāki ieguvumi. Tostarp tiks samazināts vidusskolu skaits, kas pamatā īsteno tikai 7 . līdz 9. klases programmu un kurās centralizēto eksāmenu vidējais rezultāts ir zemāks nekā 40%, ņemot vērā, ka kopumā Rīgas vidusskolu tīkls pilnībā nodrošina vispārējās vidējās izglītības ieguves iespējas.

Tāpat tiek saskatīts, ka tādējādi būs iespēja pedagogiem un citiem skolas darbiniekiem piedāvāt darbu citās Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!