Foto: LETA

Rīgas domnieki pirmsvēlēšanu gada pašvaldības budžetā paredzēja papildu izdevumus gandrīz 700 000 eiro apmērā, lai portālos, sociālajos tīklos un avīzēs komunicētu ar rīdziniekiem. LTV raidījums "de facto" izpētījis, ka šī nauda tiek izmantota arī Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņa") privāto kontu sociālajos tīklos popularizēšanai.

Raidījums izpētījis, ka jaunizveidotās sociālo tīklu administratoru štata vietas tiek izmantotas arī, lai algotu domes politiskajai vadībai pietuvinātus cilvēkus. Piemēram, Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa ir kļuvusi par pirmo darba vietu "Saskaņas centra" frakcijas deputātes Annas Vladovas meitai Larisai Vladovai.

Jau pēc gada un diviem mēnešiem notiks nākamās pašvaldību vēlēšanas, savukārt ziemā sāksies priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kura laikā tiks ieviesti dažādi ierobežojumi gan attiecībā uz partiju tēriņiem, gan uz iespējām reklamēties elektroniskajos medijos. Liegta būs arī administratīvo resursu izmantošana. Tas nozīmē, ka pašvaldības izdevumos nedrīkstēs slavināt deputātus, kas atkārtoti plāno piedalīties vēlēšanās. Pagaidām gan pašvaldību politiķu popularizēšana nav aizliegta. Daudzās Latvijas pilsētās un novados, arī galvaspilsētā Rīgā tā notiek, nodēvējot to par sabiedrības informēšanas kampaņu.

Nodibinājums "Riga.lv" tika izveidots 2013.gada nogalē ar mērķi stāstīt sabiedrībai par pašvaldības darbu. Lai to sasniegtu, nodibinājumam noteica vairākus uzdevumus, piemēram, izdot pašvaldības laikrakstu un izveidot interneta vietni sabiedrības informēšanai. Laikrakstam gan iznāca vien astoņi numuri, un 2014.gadā tā izdošanu pārtrauca. Tagad informāciju par domes aktualitātēm izvieto pirktos laukumos televīzijas programmās.

Kā norāda "de facto", šo nodibinājumu finansē no Rīgas domes piešķirtās dotācijas, kuras šogad ir 720 000 eiro. Nodibinājuma "Riga.lv" valdes loceklis Andris Konošonoks, kurš ir arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktores Ilgas Tiknuses biroja vadītājs, interviju "De facto" sniegt atteicās, jo no galvas precīzi atbildēt par budžetu neesot iespējams, un runāja vien vispārīgi: "Būtiska daļa šim te drukātajam; būtiska daļa, protams, ko mēs maksājam darbiniekiem saviem par darbu; un būtiska daļa, ko mēs maksājam ārštata autoriem par saturu," vien norādīja Konošonoks.

Nodibinājums jau pirms ilgāka laika bija izveidojis mājaslapu "info.riga.lv", taču tikai tagad tai ir uzlabots veidols un atrasta galvenā redaktore. Integrēta Rīgas pašvaldības portāla izveidei dome šogad piešķīrusi 200 000 eiro, taču "info.riga.lv" palaišana esot vien pirmais solis, tāpēc tā pagaidām izmaksājusi vien septiņus tūkstošus. Par portāla redaktori ir iecelta Anita Pokrovska, kura savulaik strādājusi kā žurnāliste, bet studiju laikā rakstījusi bakalaura darbu par Rīgas mēra Nila Ušakova tēlu Latvijas dienas laikrakstos.

Ušakovs raidījumam apgalvoja, ka portāla kadru politikā šajā līmenī neesot piedalījies – cilvēkus esot meklējis nodibinājums, kura valdē gan darbojas arī "Saskaņas" politiķe Regīna Ločmele-Luņova. Pati jaunā redaktore gan apgalvo kaut ko citu: ""Mani personīgi uzaicināja Nils Ušakovs, Rīgas mērs. Viņš droši vien pamanīja manu darbu. Es ļoti ilgu laiku strādāju par žurnālisti gan avīzē "Telegraf," gan dažādos žurnālos.""

"de facto" norāda, ja "info.riga.lv" politiķu sejas šobrīd patiešām nav redzamas, tad nodibinājuma apmaksātajos materiālos drukātajos izdevumos Ušakova ģīmetne atrodama regulāri. Arī sociālajā tīklā "Facebook" atsevišķi Ušakova ieraksti rādās kā sponsorēts saturs. Ušakovs skaidro – viņam ir gan profils, gan lapa kā politiķim, un šīs reklāmas aktivitātes apmaksājot viņa vadītā partija "Saskaņa". "Es principiāli neesmu izmantojis nevienu santīmu vai eirocentu no pašvaldības līdzekļiem. Un šī ir tik un tā manā privātā lapa. Tas nozīmē – ja es būšu nevis pašvaldības vadītājs, bet ieņemšu kādu citu amatu, tā lapa pāries ar mani uz to citu amatu," klāsta Ušakovs.

Tomēr domes apmaksātajās informatīvajās lapās tiek reklamēti tieši tie Ušakova sociālo tīklo konti, kurus viņš sauc par privātiem. LTV raidījums pārliecinājās, ka, ievadot avīzē minēto "Facebook" adresi, atveras tieši politiķa Nila Ušakova lapa sociālajā tīklā. Tā pati, kuras reklamēšanai it kā netiek tērēta rīdzinieku, bet gan tikai paša Ušakova un partijas nauda. Pēc lūguma precizēt iepriekš pausto, Rīgas mēram uzreiz bija gatavs jauns skaidrojums: "Šeit netiek reklamēts, ka, lūdzu, ielaiko Ušakova lapu un saņem balvu, šeit tiek pateikts ļoti precīzi: "Uzdod jautājumu sociālajos tīklos un saņem atbildi!""

Ušakovs arī apgalvo, ka uz divām lapām rakstīto materiālu par ūdens skaitītāju rādījumiem ir rakstījis viņš pats: "Jā, to es droši jums varu pateikt ar roku uz sirds, ka par tiem skaitītājiem es esmu pats rakstījis daudzas reizes. Un šī ir viena no tām reizēm, kad es rakstīju atkal pats," raidījumam sacīja Rīgas mērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!