Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka valdība un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piektdienas vakarā vienojusies par kompromisu pedagogu darba apstākļu uzlabošanai, plānotais streiks ir atcelts un no pirmdienas, 19. septembra, Rīgas skolās un bērnudārzos mācību process turpināsies un bērniem ir jāapmeklē mācību iestādes atbilstoši to noteiktajam mācību režīmam, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments ir informējis izglītības iestāžu ēdinātāju pārstāvjus par to, ka atceltā streika dēļ mācību process netiks pārtraukts, taču iespējams, ka šajā situācijā, kad tik īsā laikā produktu pasūtīšana ir problemātiska, būs nepieciešamas korekcijas ierastajā ēdienkartē.

Ja pirmdien iespējamas kādas neērtības saistībā ar mācību procesa nodrošināšanu vai siltām pusdienām, kas, iespējams, tiks aizstātas ar uzkodām, Rīgas pašvaldība aicina bērnu vecākus izturēties pret to ar izpratni.

Mācību process bērnudārzos un skolās tiks organizēts atbilstoši iespējām, maksimāli pietuvinot to ikdienas mācību plānam.

Tā kā lēmums par streika atcelšanu pieņemts īsi pirms brīvdienām, Rīgas pašvaldības mācību iestādes sola operatīvi pārkārtot iepriekš plānoto rīcību, kas bija paredzēta streika situācijai, lai nodrošinātu kvalitatīvu mācību procesu.

Kā ziņots, piektdienas pievakarē mikroblogošanas vietnē "twitter" izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) paziņoja, ka "streika nebūs!".

Preses konferencē pēc sarunām ar LIZDA Muižniece informēja, ka panāktais gala kompromiss attiecas uz algas pieaugumu un slodzes izlīdzināšanu vispārējās izglītības pakāpē, tostarp speciālās izglītības pakāpē.

Pirmsskolas izglītībā no 1. janvāra tiks celta pedagoga likme līdz 1070 eiro, kas būs par 100 eiro vairāk, nekā šā gada 1. septembrī. Šajā izglītības pakāpē slodze tiks balansēta uz 34 stundu darba nedēļu.

Tāpat rasta iespēja par 11% celt finansējumu slodzes līdzsvarošanai profesionālajā izglītībā un interešu izglītībā.

Pēc Mužnieces teiktā, kopumā finansiālais atbalsts pedagogiem būs 60,2 miljoni eiro. Iepriekš izskanēja, ka 12 miljoni eiro no minētas summas tiks finansēta no pašvaldību budžeta, tomēr Muižniece sacīja, ka pašvaldībām šis būs fiskāli neitrāls risinājums.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piebilda, ka pašvaldību budžeta daļu kompensēs plānotie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi. Bet plašāk šis aspekts nākamnedēļ tiks pārrunāts ar pašvaldību pārstāvjiem.

Pēc preses konferences dalībnieku paustā, konkrētus lēmumus plānots pieņemt valdības ārkārtas sēdē sestdien, 17. septembrī.

Arī LIZDA vadītāja Inga Vanaga mediju pārstāvjiem uzsvēra, ka pirmdien, 19. septembrī, pedagogu streika nebūs, jo vairāku dienu garumā pusēm ir izdevies rast "maksimālus kompromisus un pat vairāk".

Vanaga uzsvēra, ka piektdien lemtais ir vēstījums esošajiem un topošajiem pedagogiem, ka uzlabosies viņu darba dzīve. Tāpat LIZDA vadītāja pauda gandarījumu, ka aizejošā valdība tomēr izstrādās pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku.

Savukārt Kariņš preses konferenci atklāja ar vārdiem: "Draugi, būs labi. Labā ziņa ir tā, ka pēc četrām dienām valdības pārstāvji un LIZDA ir panākuši vienošanos, kas nozīme, ka pedagogi saņems algas pielikumu. Līdz ar to streiks nākamnedēļ nebūs, bet bērniem un jauniešiem tiks nodrošināts normāls mācību process," pauda premjers.

Valdības un LIZDA pārstāvji šonedēļ tikušies četras reizes. Sākotnēji Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvāja 56,5 miljonus vispārējās izglītības pedagogu slodzes sabalansēšanai un atalgojuma pieaugumam, kā arī 3,7 miljonus eiro mācību līdzekļu nodrošināšanai.

LIZDA padomi šis piedāvājums neapmierināja, jo tā vēlējās sabalansēt slodzes arī pirmsskolas izglītības iestādēs. Savukārt otra arodbiedrības prasība bija – valdības lēmums par pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku.

Nākamajā tikšanās reizē IZM arodbiedrībai piedāvāja celt pedagogiem algas par 11-12%, šim mērķim no valsts budžeta novirzot 56,5 miljonus eiro, bet no pašvaldību budžetiem – 12 miljonus eiro. LIZDA šajā piedāvājumā saskatīja pozitīvas tendences, jo tajā iekļauts algas pieaugums lielākajai daļai pedagogu, izņemot interešu izglītības pedagogus. Tomēr arī pēc šīs tikšanās LIZDA padome nelēma atcelt pedagogu streiku.

Jau ziņots, ka LIZDA pieteica pedagogu beztermiņa streiku, kurā bija gatavs piedalīties 23 601 izglītības darbinieks no kopumā 815 izglītības iestādēm.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!