Foto: LETA

Arī ceturtdien, 15. septembrī, pēc valdības pārstāvju un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) kārtējās tikšanās nav skaidrības par gaidāmo pedagogu streiku, savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) valdības piedāvājumu pedagogu algu celšanai vērtē kā vēsturisku un premjers cer uz arodbiedrības padomes saprātīgu lēmumu.

Valdības un LIZDA pārstāvji šonedēļ tikušies trīs reizes, lai meklētu risinājumus pedagogu prasībām. Līdzīgi kā trešdien arī šodien valdības pārstāvji piedāvāja LIZDA risinājumu pedagogu algu celšanai, bet arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga pauda, ka pēc sarunām ar valdības pārstāvjiem viņai nav LIZDA mandāta nākt klajā ar konkrētiem paziņojumiem par streiku. Trešdien vēlu vakarā LIZDA pavēstīja, ka pedagogi tomēr streikos.

Šodien pušu tikšanās laikā pedagogiem tika piedāvāts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais otrs piedāvājums celt pedagogiem algas par 11-12%, šim mērķim no valsts budžeta novirzot 56,5 miljonus eiro, bet no pašvaldību budžetiem – 12 miljonus eiro.

Prese konferencē pēc tikšanās ar LIZDA Ministru prezidents ar uzrunu vērsās pie pedagogiem, norādot, ka izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) arodbiedrībai piedāvāja pedagogu vajadzībām, novirzīt 56,5 miljonus eiro. Sākotnēji šo summu piedāvāja novirzīt skolu pedagogiem, bet LIZDA tam iebilda, savukārt šodien IZM piedāvāja citu priekšlikumu, kas attiektos uz visiem pedagogiem.

Šovakar Vanaga valdības piedāvājumu pārrunās ar arodbiedrības padomi. "Ceru, ka LIZDA padome strādā jūsu, pedagogu, interesēs. Ja piekristu [valdības piedāvājumam], jūs saņemtu lielāko viengadīgo naudas palielinājumu, kāds līdz šim bijis. Valdība piedāvā naudu. Ceram uz jūsu pārstāvju sapratīgu lēmumu piekrist šādam algas pieaugumam," sacīja Kariņš.

Arī Muižniece pauda cerību, ka pirmdien skolēni varēs doties uz skolu. Viņa secināja, ka visskumjāk būtu, ja puses nenonāktu pie kompromisa, sevišķi situācijā, kad jau iezīmētajiem 45 miljoniem eiro valdība papildus piedāvā 56,5 miljonus eiro.

Viņa brīdināja, ka, neatrisinot šo situāciju šīs valdības laikā, pastāv iespēja, ka nākamajam Ministru kabinetam būs citas prioritātes, nevis pedagogu alga.

Savukārt Vanaga norādīja, ka viņa valdības piedāvājumā saskata pozitīvas tendences, jo tajā iekļauts algas pieaugums lielākajai daļai pedagogu, izņemot interešu izglītības pedagogus.

Tajā pašā laikā Vanaga norādīja, ka valdības piedāvājums neskar vairāk neka 12 000 pedagogu svarīgu jautājumu – slodzes sabalansēšana.

Tāpat viņa pauda sarūgtinājumu, ka nav panākts nekāds kompromiss jautājumā par pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku. "Mums ir nepieciešamas garantijas. Nekas vairāk – tikai vēstījums un apņemšanās," sacīja Vanaga.

LIZDA vadītāja piebilda valdības priekšlikums šovakar tiks pārrunāts arodbiedrības padomes ārkārtas sanāksmē, vienlaikus atzīstot, ka piektdiena ir pēdējais laiks kad iespējams rast risinājumu.

Plānots, ka LIZDA un valdības pārstāvji sarunas turpinās piektdien pēcpusdienā.

Jau ziņots, ka arodbiedrība lēmusi 19. septembrī sākt pedagogu streiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!