Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Trešdien, 5. jūlijā, Rīgas domes ārkārtas sēdē tika nolasīts paziņojums, kurā līdzšinējais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atkāpjas no amata. Tāpat deputātiem tika paziņots, ka mēra pienākumus uz laiku uzņemas pildīt līdzšinējais vicemērs Vilnis Ķirsis (JV).

Staķi pēc paziņojuma nolasīšanas deputāti sveica ar aplausiem un ziediem.

Skaidrojot kārtību, kādā iecelts mēra pienākumu izpildītājs, Ķirsis sacīja, ka par šo procedūru konsultējies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un saņēmis atbildi, ka tam neesot nepieciešams domes lēmums – vicemēriem savstarpēji vienojoties, viens no viņiem var uzņemties pildīt šos pienākumus. Tāpēc balsojums par iepriekš izsludināto lēmumprojektu, ar kuru tādu ieceltu, nenotika.

Tas izsauca plašas neskaidrības klātesošo "Par/Progresīvie" (PP), "Gods kalpot Rīgai" un "Saskaņas" deputātu vidū, kas vēlējās paši izlasīt VARAM secinājumus, lai varētu spriest par jautājuma leģitimitāti.

Kā sēdē pauda Ķirsis, domei divu mēnešu laikā jāievēlē jauns mērs, citādi pašvaldību var pasludināt par rīcībnespējīgu un tas var novest pie Saeimas lēmuma par domes atlaišanu.

Vienlaikus pirms jautājuma atsaukšanas no dienaskārtības bija izteikts priekšlikums par mēra pienākumu izpildītāju iecelt vicemēri Lindu Ozolu, bet arī par šo jautājumu nenotika balsojums.

Deputātiem šaubas par leģitimitāti

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!