Foto: LETA

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes (LU JF) dekāne Anita Rodiņa varētu būt vienīgā izvirzītā kandidāte uz Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu, izriet no Saeimas frakciju pārstāvju sniegtajām atbildēm.

Kandidātu pieteikšanas termiņš noslēdzas šodien pusnaktī, informēja Saeimas Preses dienestā.

"Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" ST tieneša amatam kā kandidāti izvirzījušas Rodiņu. Savukārt pārējās Saeimas frakcijas nolēmušas savu kandidātu nevirzīt.

Kuluāros gan bija izskanējusi informācija par vēl vismaz divu iespējamo kandidātu pieteikšanu no valdošo partiju vidus, taču, izsverot vairākus apstākļus, kas saistīti ar iespējamo pretendentu atbilstību kritērijiem, pagaidām neviens cits cilvēks amatam nav pieteikts.

Rodiņa kandidēšanu uz minēto amatu vērtē kā ļoti izsvērtu lēmumu, kas netika pieņemts pēdējā brīdī, aģentūrai LETA iepriekš sacīja LU JF dekāne. Viņa norādīja, ka, kandidējot uz tik svarīgu amatu, ir jābūt paškritiskai, jo, neskatoties uz to, ka viņas pieredze konstitucionālajos jautājumos ir ievērojama, tas nenozīmē, ka ST tiesneša darbā nevajadzēs apgūt jaunas zināšanas.

"Nekas nestāv uz vietas, jo ST ir jāsastopas ar dažādiem izaicinājumiem katru dienu, un tieši ST mūsdienās saskaras ar dinamisku attīstību," sacīja Rodiņa. LU JF dekāne norādīja, ka jebkurai personai būt nominētai uz ST tiesneša amatu ir ļoti augsts novērtējums iepriekš padarītam darbam. Viņa sacīja, ka visu savu zinātnieka mūžu ir veltījusi tieši ST pētniecībai, un arī viņas disertācija savulaik ir bijusi par to, kā personai vērsties ST.

Rodiņa uzsvēra, ka joprojām aktīvi seko visam, kas notiek ST, it īpaši par visu, kas saistīts ar konstitucionālo sūdzību attīstību. "Man ir palaimējies sekot ST jau kopš pirmā sprieduma, līdz ar to man ir sistēmisks redzējums uz ST procesu analīzi," sacīja amata kandidāte.

Rodiņa sacīja, ka viņa jūtas ļoti komfortabli konstitucionālās kontroles teorijā, un tā ir pamatā visam kas notiek ST, kā arī norādīja, ka viņa vienmēr uzlūko arī citas valstis sakarā ar konstitucionālajām tiesām un tām veltītajiem pētījumiem.

"Kad es vēroju notikumus Latvijā, man uzreiz ir skaidrs, kāpēc tā notika, jo viss jau pasaulē ir piedzīvots un ir noticis," saka Rodiņa, uzsverot, ka viņai ir arī liela pieredze vairākos starptautiskajos forumos. "Es pārzinu ST darbības procesu, un man ir skaidrs, kā tur notiek lietas, tāpēc arī piekritu kandidēt," teica Rodiņa.

Iepriekš JV un AP virzīja katra savu kandidāti ST tiesneša amatam, taču pirmajās vēlēšanās nevienam no kopumā pieciem vairāku Saeimā pārstāvēto partiju virzītajiem amata pretendentiem neizdevās iegūt balsu vairākumu parlamentā. Šī iemesla dēļ tika izsludināta atkārtota kandidātu pieteikšana minētajam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!