Foto: LETA

Rugāju novada dome ir lūgusi Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisiju rosināt apturēt novadu reformas virzību pašreizējā redakcijā.

Vietvara uzskata, ka piedāvātais modelis, veidojot jaunu administratīvo teritoriju ar administratīvo centru Balvos un iekļaujot tajā arī Rugāju novadu, ir "nepamatots, pavirši izstrādāts un Rugāju novada iedzīvotāju interesēm neatbilstošs". Tāpat dome norāda, ka konsultācijas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par plānoto novadu reformu "bija nekorektas un neapmierinošas, jo nozares ministrs Juris Pūce (AP) nav klātienē ticies un iesaistījies diskusijā ar Rugāju novada iedzīvotājiem".

Tāpēc dome aicina VARAM konsultēties ar pašvaldību par administratīvi teritoriālo iedalījumu, savukārt atbildīgajai Saeimas komisijai būtu jārosina reformas paturēšana, lai nodrošinātu "secīgu, nesasteigtu un demokrātisku taktiku teritoriālās reformas modeļa ieviešanā".

Iepriekš Baltinavas novada deputāti, kas arī nav apmierināti ar novada teritorijas pievienošanu Balvu novadam, komisijai pauduši viedokli, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma projekts būtu jāpārskata, iekļaujot tajā dalījumu otrā līmeņa pašvaldībās.

Vietvara uzskata, ka ir jāizskata jautājums par reģionālo reformu, izveidojot otrā līmeņa pašvaldības, pārdalot funkcijas starp pirmā un otrā līmeņa pašvaldībām, pārdalot funkcijas starp valsts pārvaldes institūcijām un otrā līmeņa pašvaldībām. Tikai tad varot izvērtēt pirmā līmeņa pašvaldību teritorijas, veicot apjomīgu analīzi par pirmā līmeņa pašvaldību funkcijām, pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem pēc iespējas tuvāk dzīves vietai.

Īpaša uzmanība vērtējumā esot jāpievērš austrumu pierobežai, uzskata deputāti.

VARAM izstrādātā karte paredz apvienot Balvu, Rugāju, Baltinavas un Viļakas novadus.

"Delfi" jau ziņoja, ka 7. novembrī pēc vairāku stundu debatēm un trauksmaina rīta, kad pie Saeimas ēkas protestēja iespaidīgs skaits reģionu un pašvaldību pārstāvju, Saeima konceptuāli atbalstīja "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu". Novadu reforma paredz no 2021. gada vidus Latvijā izveidot 39 pašvaldības esošo 119 vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!