Foto: Publicitātes attēli

Sabiedrisko mediju – Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas – apvienošana notiks nākamā gada laikā, pirms tam gan vēl saņemot nepieciešamo atļauju no Eiropas Komisijas.

To otrdien valdības sēdē, kurā tika izskatīta ilgi tapusī koncepcija par jauna Latvijas sabiedriskā medija izveidi, teica Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) piesaistītais konsultants Gints Miķelsons.

Jaunā sabiedriskā medija izveidei nepieciešamas arī krietnas investīcijas no valsts budžeta. Miķelsons otrdien skaidroja, ka no budžeta jau nākamgad varētu būt nepieciešams papildu finansējums 2,3 miljonu latu apmērā, bet vēl aptuveni 1 miljonu latu paši mediji piesaistīs reklāmas ieņēmumu veidā.

Valdība, paužot atbalstu Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienošanai, nolēma vēl uz nedēļu šo jautājumu atlikt, uzdodot koncepciju papildus saskaņot ar Tieslietu ministriju. Savukārt jautājums par nepieciešamā papildu finansējuma piešķiršanu tiks skatīts, lemjot par 2014. gada valsts budžetu.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants iepriekš norādīja, ka no valsts budžeta turpmākajos piecos gados jaunā sabiedriskā medija izveidē būs nepieciešams ieguldīt aptuveni 18 miljonus latu, kuri tikšot investēti mediju saturā.

Savukārt aptuveni tikpat lielu summu, kas nepieciešama investīcijām jaunās tehnoloģijās, sabiedriskajam medijam būšot jānopelna pašam - jāpiesaista no reklāmdevējiem. Jaunā sabiedriskā medija izveidei nepieciešamo finansējumu plānots iegūt, arī piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.

Koncepcijā ietvertie aprēķini liecina, ka investīcijas medija un informācijas tehnoloģiju platformās, ēku rekonstrukcijā, darbinieku apmācībā un satura licenču iegādē laika posmā no 2014. līdz 2018. gadam sasniegs 28,7 miljonus latu. Paša jaunā sabiedriskā medija kopējās uzturēšanas izmaksas šajā laika posmā plānotas 89,2 miljoni latu.

Koncepcija paredz vairāk nekā 12 miljonus latu lielas investīcijas arī esošajā Latvijas Televīzijas ēkā Zaķusalā. Plānots, ka pēc ēkas rekonstrukcijas tajā tiks izveidotas studijas arī Latvijas Radio vajadzībām, savukārt Vecrīgā tiks veidota jauna studija ziņu tiešraižu nodrošināšanai. Latvijas Radio ēku NEPLP ierosinājusi nodot valsts akciju sabiedrībai "Valsts nekustamie īpašumi".

Tāpat koncepcija paredz satura sagatavošanā vairāk iesaistīt tā dēvētos neatkarīgos producentus. NEPLP loceklis Gints Grūbe valdības sēdē skaidroja, ka šim mērķim nākamgad Latvijas Radio un Latvijas Televīzija varētu tērēt ap 100 tūkstošiem latu, bet laikā līdz 2018. gadam neatkarīgo producentu radītā satura iepirkšanai atvēlētā summa pakāpeniski varētu pieaugt līdz aptuveni pusmiljonam latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!