Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien, 2. jūnijā, atbalstīja deputāta Mārtiņa Bondara (AP) izdošanu kriminālvajāšanai par savulaik ar sievu Ievu Bondari slēgtu līgumu par ģimenes īpašuma tiesībām.

Bondara izdošanu kriminālvajāšanai atbalstīja 80 deputāti, bet pret balsoja viens.

Bondars uzrunā parlamentāriešiem aicināja aizdomāties par tiesiskumu. Viņš citēja britu grupas "The Beatles" dziesmu ar vārdiem: "Es esmu atpakaļ Padomju Savienībā", kā arī esošo situāciju salīdzināja ar "krimināldokumentālu stāstu", kurā satiekas kriminālie Retumi ar 1990. gadu Austrumiem.

"It kā starptautiski pazīstama kompānija "KPMG" sāka bankas likvidāciju, noalgoja advokātu, kurš kārto jautājumus 1990. gadu stilā un septiņu gadu garumā vajā mani un manu ģimeni. Iepriekšējos četrus gadus, izrādās, ir veikts kriminālprocess un šobrīd labi nogulējies kā vīns tiek virzīts uz Saeimu," klāstīja deputāts.

Bondara ieskatā, ģenerālprokuratūra un prokuratūra ir "ietekmējušas 14. Saeimas vēlēšanas". "Varbūt tā nav prokuratūra, bet šaura interešu grupa? Bet tie tikai mani pieņēmumi. Prokuratūra ir nosūtījusi ziņu vēlētājiem: "Ja jūs esat, pantu piemeklēsim." Kolēģi, jūs neesat tiesneši, bet balsojums vairāk ir simbolisks. Es ceru, ka drīz Latvijā būs viens likums – viena taisnība visiem," sacīja Bondars.

Opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (Neatkarīgie) sēdē atzina, ka viņš vienmēr ir balsojos pret deputātu izdošanu kriminālvajāšanai pat tad, ja, iespējams, tam ir pamats. Gobzems uzsvēra, ka nav pareizi iznīcināt cilvēka reputāciju pirms tiek pierādīta viņa vaina. "Nezinot visus lietas materiālus, liecības un pārējās detaļas, mēs nevaram spriest par to," uzsvēra deputāts, pieļaujot iespēju, ka vēršanās pret Bondaru ir politiski motivēta.

Bondars jau iepriekš pavēstīja, ka viņš atkāpsies no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja amata un nekandidēs 14. Saeimas vēlēšanās.

2018. gadā sāka kriminālprocesu, kura ietvaros tika pārbaudīts, vai Bondara līgums ar sievu par ģimenes īpašuma tiesībām nav viltots. Tolaik tika pārbaudīts, vai starp laulātajiem slēgtais līgums negarantē to, ka gadījumā, ja Bondars tiktu atzīts par vainīgu zaudējumu nodarīšanā "Latvijas krājbankai", viņam nevarētu atņemt ģimenes māju.

Prokuratūras ieskatā Bondars, viņa sieva Ieva Bondare un nu jau mūžībā aizgājusī zvērināta notāre Līga Eglīte jeb persona, pret kuru kriminālprocess izbeigts daļā, mantkārīgā nolūkā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās viltoja un izmantoja viltotu dokumentu, radot būtisku kaitējumu prasītāja ar likumu aizsargātām interesēm, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

Par šādu pārkāpumu paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Par lietas virzību atbildīgā Rīgas tiesas apgabala prokurore Madara Griķe vērsās pie Saeimas, lūdzot izdod kriminālvajāšanai Bondaru. Griķe šo lietu pārņēmusi vien pirms gada, bet patlaban viņas rīcībā ir tāds pierādījumu kopums, kas ļauj Bondaru saukt pie kriminālatbildības.

Trešdien, 31. maijā, notikušajā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē Bondara advokāts Mārtiņš Kvēps norādīja, ka lieta pret viņa klientu tika ierosināta 2018. gada vasarā un kopš tā laika ir pagājuši četri gadi. Advokāts stāstīja, ka kopš 2019. gada šī lieta vispār vairs netiek izmeklēta, turklāt līdz šim tajā neviena persona nav atzīta par aizdomās turamo. "Visus šos gadus pat pieņēmumu formā nav licies, ka Bondars būtu izdarījis ko noziedzīgu," sacīja Kvēps.

Bondara advokāts norādīja, ka ģenerālprokuratūra "attapās" šā gada 24. maijā un lēma saukt deputātu pie atbildības. Kvēps secināja, ka laiks, kad Bondars tiek saukts pie atbildības, nav pieskaņots izmeklēšanas, bet gan kādām citām vajadzībām.

Izklāstot lietas apstākļus, Kvēps informēja deputātus, ka savulaik Bondara sievas Ievas Bondares māte savai meitai uzdāvinājusi zemi. Vēlāk, aizņemoties naudu, Bondare uzcēlusi māju. Neparedzot, ka vīrs iesaistīsies politikā, māju ceļot, Bondarei nešķita svarīgi veikt īpašas atzīmes zemesgrāmatā, - klāstīja advokāts.

Pēc Kvēpa teiktā, vēlāk laulātais pāris tomēr lēmuši doties pie notāra un nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Advokāts Bondaru rīcībā nesaskata pārkāpumus un piebilda, ka Bondars būtu noziedzies, ja viņš būtu atdevis sievai mantu, lai to paslēptu no piedziņas. "Ja Bondari būtu sniegusī nepatiesas ziņas, tad abi būtu apsūdzēti jau 2018. gadā," teica Kvēps. Savukārt Bondars kolēģiem uzsvēra, ka viņš nav izdarījis neko nepareizi un nav vainīgs.

Saeimas kārtības rullis paredz, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Ja Saeima piekrīt izdot deputātu kriminālvajāšanai, viņš var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā, gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi.

Kriminālvajāšanas laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam deputātam visus kriminālprocesuālos piespiedu līdzekļus, teikts parlamenta Kārtības rullī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!