Foto: Kadrs no video

Ja no partijas "Stabilitātei!" Saeimā ievēlētā Glorija Grevcova vērsīsies Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) ar iesniegumu par informācijas precizējumu, CVK to nodos Valsts policijai, lai sāktajā kriminālprocesā tiktu izvērtēti notikušā apstākļi, portālu "Delfi" informēja komisijas pārstāvis Raivis Zeltīts.

Kā norāda Zeltīts, līdzšinējā praksē CVK nav bijuši gadījumi par informācijas precizēšanu pēc vēlēšanām: "Jāņem arī vērā, ka ir zudusi šīs informācijas precizēšanas jēga, jo vēlēšanas jau ir notikušas," pauž CVK pārstāvis.

Ziņas, kuras par sevi snieguši deputātu kandidāti, CVK pārbauda Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā un apjomā. CVK saskaņā ar likumu ir pienākums pārbaudīt kompetentajās institūcijās un, ja kandidāts neatbilst likuma prasībām, viņu svītrot.

Deputāta kandidāts ar savu parakstu apliecina, ka viņa sniegtās ziņas ir patiesas. Arī CVK Saeimas vēlēšanu rezultātu tīmekļvietnē pie katra deputāta kandidāta ir norādīts: Informācija publicēta deputāta kandidāta sniegtajā redakcijā kandidātu saraksta iesniegšanas dienā. Par informācijas patiesumu atbild deputāta kandidāts.

Pēc saraksta pieņemšanas grozījumus kandidātu sarakstā drīkst veikt tikai CVK, izsvītrojot pieteiktos kandidātus vēlēšanu likumā noteiktajos gadījumos vai veicot tehniskus labojumus (piemēram, precizējot ziņas par kandidātu). Par kandidāta ziņu precizēšanu jābūt saņemtam oficiālam iesniegumam no kandidātu saraksta iesniedzēja, teica Zeltīts.

Savukārt Grevcova nedēļas nogalē sociālajos medijos izplatīja video, kurā nāk klajā ar "oficiālu paziņojumu" krievu valodā, ka, aizpildot dokumentus CVK, notikusi pārrakstīšanās, ko pirmdien CVK viņa un komanda lūgšot labot. Tāpat Valsts policijā un tiesā tikšot iesniegts iesniegums par viņas apmelošanu.

@glorijagrevcova

Режим в топку!

♬ оригинальный звук - Glorija Grevcova

Arī "Stabilitātei!" līderis Aleksejs Rosļikovs pirmdien raidījumā "Spried ar Delfi" apliecināja savas partijas biedrenes sacīto, norādot, ka attiecībā uz izglītību pieļauta kļūda, taču par darba pieredzi gan nekas netikšot labots – neesot nekāds brīnums, kad cilvēkam "ir viens amats pēc dokumentiem, bet faktiski viņš pilda citu funkciju".

Jau ziņots, ka Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA). Deputāte melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā CVK apzināti iesniedzot nepatiesu informāciju par to, vēstīja "TV3 Ziņas".

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par Grevcovas iespējamo melošanu CVK par savu darbavietu. Policijai ir pamats uzskatīt, ka, iespējams, noticis noziedzīgs nodarījums, tāpēc policija jau sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai. Tagad izskanējušo informāciju varēs pārbaudīt ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Grevcova ievēlēta 14. Saeimā kā viena no partijas "Stabilitātei" deputātēm, tomēr plašāku atpazīstamību viņa izpelnījusies ar savu darbību sociālajā vietnē "TikTok".

Partija "Stabilitātei" 14. Saeimas vēlēšanās ieguva 11 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!