Foto: LETA

Saeima ceturtdien lems par nākamo tiesībsargu, kam izvirzīti esošais Tiesībsarga biroja vadītājs Juris Jansons, kā arī Ilze Bērziņa-Ruķere, kas šobrīd ir Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja, bet iepriekš strādājusi Valsts policijā Starptautisko lietu nodaļā.

Jansona kandidatūru virza Nacionālā apvienība un ZZS, bet Bērziņu-Ruķeri "Vienotība".

Iepriekš, iepazīstinot Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju ar redzējumu par tiesībsarga darbu, kandidāti norādīja uz plašu veicamo darbu spektru.

Pēc Bērziņas- Ruķeres domām, tuvākajā laikā aktuāls būs jautājums par cilvēka tiesībām un cilvēkdrošību. Tāpat aktuāla ir aizspriedumu, stereotipu mazināšana, diskriminācijas novēršana vecuma, etniskās piederības un ādas krāsas dēļ.

Bērziņa- Ruķere uzsvēra, ka jāuzlabo tiesībsargājošo iestāžu darbs – jāgādā, lai ikviens saņemtu tiesības uz taisnu tiesu, jāuzlabo izmeklēšanas iestāzu kapacitāte un jāvienkāršo kriminālprocesi, lai policistu darbs nekļūtu par birokrātu darbu, tādējādi traucējot attīstīties.

Viņa arī piebilda, ka mūsdienu izaicinājums ir internets, un ne vienmēr tiesībsargājošās institūcijas spēj momentā reaģēt uz tur esošo informāciju.

Savukārt Jansons norādīja, ka patlaban aktuāli ir patvēruma meklētāji un viņu tiesības, un šajā jomā uzsvars jāliek uz integrāciju, sociālo nodrošinājumu un rūpēm par nepilngadīgajiem, kas ir bez pieaugušo pavadības.

Jansons arī sacīja, ka cilvēkam ir tiesības tikt aizmirstam internetā, ja viņš to vēlas, un jāgādā par mediju telpas atbilstību modernai informācijas telpai.

Tagadējais tiesībsargs norādīja, ka jāgādā par jauniešu, vecāka gadagājuma cilvēku un jauno māmiņu tiesībām, jo tieši šīs grupas darba tirgū nereti tiek diskriminētas. Tāpat būtiski ir turpināt iesākto iestāšanos par bērnu tiesībām, jāgādā arī par personām ar garīga rakstura traucējumiem, par cilvēku tiesībām uz mājokli un darbu, un arī par ieslodzīto tiesībām, tostarp par par ārzemnieku tiesībām cietumos, jo viņu skaits pieaug.

"Ir doma par Tiesībsarga biroja informatīvā centra-domnīcas izveidi un Bērnu padomes izveidi, kā arī tiks uzlabota tiesībsarga reģionālā pieeja, izmantojot bibliotēku tīklu," stāstīja Jansons.

Abi kandidāti pauda atbalstu Stambulas konvencijas ratificēšanai, tādējādi iestājoties pret vardarbību, kas vērsta pret sievietēm.

Jansons tiesībsarga amatā ir kopš 2011. gada marta. Viņa pilnvaru termiņš noslēdzas 2016. gada 16. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!