Foto: LETA

Saeima ir apstiprinājusi iniciatīvas "Par vienotu sabiedrību bez Latvijas Krievu savienības (LKS)" saņemšanu un paredzams, ka iniciatīva tiks izskatīta kādā no Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ārkārtas sēdēm, portālu "Delfi" informēja vietnes "manabalss.lv" pārstāvji.

Šā gada 11. maijā publicēto iniciatīvu parakstījuši 10 239 cilvēki.

Saskaņā ar parlamenta kārtības rulli notiks saņemto parakstu izvērtējums iedzīvotāju reģistrā, un mēneša laikā ir jānotiek kolektīvā iesnieguma sākotnējai izskatīšanai.

"Lai gan deputātu darbā ir vasaras pārtraukums, ir paredzams, ka iniciatīva tiks izskatīta kādā no Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ārkārtas sēdēm. Šādi sēžu precedenti ir bijuši arī iepriekšējos gados," norādīja "manabalss.lv" pārstāvji.

Tikmēr sarunu festivāls "Lampa" pagājušās nedēļas nogalē atcēla LKS līdzpriekšsēdētājas Tatjanas Ždanokas piedalīšanos diskusijā par politiskajām aktualitātēm. Izvērtējot drošības riskus, rīkotāji nolēma atcelt politiķes dalību, ziņo "Lampa" rīkotāji.

Līdzīgi motivēts ir organizācijas "ManaBalss" lēmums maija vidū. "Mūsu e-demokrātijas platformu izmantošana turpmāk ir liegta konkrēti LKS, kā arī, balstoties publiski pieejamajā informācijā, pastiprināti vērīgi tiek vērtēta iesniegto iniciatīvu autorība vispār," informēja organizācijas pārstāvji.

Tā mērķis ir novērst tādu tēmu nokļūšanu publiskajā telpā, kas apšaubītu Latvijas un Rietumu sabiedroto stingro nostāju pret Krievijas agresiju Ukrainu konkrēti vai būtu labvēlīgas Kremļa oficiālajam naratīvam jebkādās tā izpausmēs vispār.

Jau ziņots, ka Saeima 16. jūnijā galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Politisko partiju likumā, kas likumā nostiprina aizliegumu partijām savā darbībā vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt vai izplatīt priekšlikumus par Latvijas vai citas demokrātiskas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu.

Iepriekš atsevišķi Saeimas deputāti mudināja steidzami virzīt likuma izmaiņas, ņemot vērā Latvijas Krievu savienības aktivitātes un atsevišķu partijas "Saskaņa" biedru rīcību 10. maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!