Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja trīs opozīcijas deputātu pieprasījumus Veselības ministrijai (VM) saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem.

Trešdien, 16. jūnijā, komisijā skatīja Saeimas deputātu Ivara Zariņa (S), Valērija Agešina (S), Vladimira Nikonova (S), Artūra Rubika (S), Jāņa Tutina (S), Ivana Ribakova (S), Edgara Kucina (S), Regīnas Ločmeles (S), Jāņa Krišāna (S) un Ivana Klementjeva (S) pieprasījums veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) par Latvijas amatpersonu rīcību un patiesajiem atbildīgajiem saistībā ar vakcīnu iepirkumiem – "Pfizer/BioNTech" un "Moderna". Kā arī to pašu deputātu pieprasījumu saistībā ar VM vadības iesaisti šajos iepirkumos.

Zariņš sēdes laikā VM parlamentārajam sekretāram Ilmāram Dūrītim (AP) un VM Juridiskās nodaļas vadītājam Raimondam Osim vaicāja pēc konkrēta cilvēka vārda, kurš veidojis darba grupu, kurā tika lemts par vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem pērnā gada novembrī.

Viņa uzrunātie sacīja, ka nevar nosaukt konkrētu personu, jo darba grupa netika izveidota ar rīkojumu un nav konkrētu dokumentu. Dūrītis piebilda, ka tagad darba grupas tiekot veidotas ar rīkojumu. Osis sacīja, ka ikdienā ar Covid-19 jautājumiem strādā VM Sabiedrības veselības departaments un pēc šī departamenta iniciatīvas arī tika veidota konkrētā darba grupa.

Zariņu arī uztrauca jautājums, kāpēc VM "neuzskatīja par vajadzīgu noskaidrot amatpersonu iesaisti" lēmumu pieņemšanā par Covid-19 vakcīnu iepirkšanu.

Uz to Dūrītis atbildēja, ka dienesta pārbaudēs tika uzdoti jautājumi, kas tobrīd šķita svarīgākie un "tas paliek ministra kompetencē, vai pēc jūsu jautājumiem atkal atsākt izmeklēšanu".

Sēdes noslēgumā Zariņš rezumēja, ka VM neatbild uz jautājumiem pēc būtības, bet atbild jebko un izliekas, ka nesaprot uzdotos jautājumus.

Komisijas vadītājs Ivars Puga sacīja, ka beigās uz visiem neatbildētajiem jautājumiem atbildes būs jārod prokuratūrai, kura arī izmeklē šos vakcīnu iepirkumus.

Jau vēstīts, ka pirmajā iepirkumā līdz 2020. gada 19. novembrim Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 "Pfizer" vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000.

Prokurors 27. maijā pieņēma lēmumu uzsākt kriminālprocesu par vakcīnu iepirkumu.

Kriminālprocess uzsākts par iespējamu amatpersonu bezdarbību un tajā tiks vērtēta arī ministru rīcība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!