Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien nolēma nodot izvērtēšanai divās komisijās 10 724 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par lielāku finansējumu vēža ārstēšanai".

Priekšlikumu vērtēs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Iniciatīvas autori un virzītāji ir Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" un tās valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe, Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Onkonet" un tās valdes locekle Agnese Lielā-Kārkliņa, vēža paciente Anda Kivliša un Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes eksperts Romualds Ražuks.

Iniciatīvas autori skaidro, ka nepietiekama finansējuma dēļ onkoloģisko slimību pacienti Latvijā saņem zemākas kvalitātes ārstēšanu nekā lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu. Tāpat Latvijas pacientiem pieejams ievērojami mazāk mūsdienīgu un efektīvu medikamentu.

"Ārstu un pacientu palīgā saucieni līdz šim nav guvuši pienācīgu atsaucību, tāpēc uzlabojumi onkoloģisko slimību ārstēšanā Latvijā ir ļoti gausi. Lai saņemtu mūsdienīgus medikamentus, pacientiem joprojām bieži ir jālūdz ziedojumi. Tas nav nepieļaujami," uzskata iniciatīvas autori.

Iniciatīvas autori aicina Saeimu 2022. gada veselības aprūpes budžetā papildus piešķirt 28 miljonus eiro mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem onkoloģisko slimību pacientu ārstēšanai. Šo summu ir nosaukusi Veselības ministrija, veicot aprēķinus par 2022. gadā nepieciešamajiem papildu līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!