Foto: LETA

2018. gada novembrī uguns plosītajam un daudz aprunātajam Kalnciema ielas 2B namam uzslietas pagaidu konstrukcijas. Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte portālam "Delfi" apstiprināja, ka ir uzsākti ēkas Kalnciema ielā 2 un Raņķa dambī 14 konservācijas darbi.

Portāls "Delfi" jau iepriekš ziņoja, ka naktī uz 25. novembri ēkā Kalnciema ielā 2B daļā izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas.

Kvartālā starp Raņķa dambi, Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielu, atrodas divas 20. gadsimta sākumā celtas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 2708 kvadrātmetri – vienas adrese ir Kalnciema iela 2B, bet otras – Raņķa dambis 14. Abas ēkas jau daudzus gadus netiek apsaimniekotas un atzītas par B kategorijas vidi degradējošām būvēm.

Rīgas pilsētas būvvaldē portāls "Delfi" uzzināja, ka būvniecības dokumentācija (paskaidrojuma raksti) konservācijas darbu veikšanai Kalnciema ielā 2B saskaņota šā gada 24. februārī, bet Raņķa dambī 14 – 25. februārī.

Konservācijas darbu ietvaros Kalnciema ielā 2B paredzēta visu pirmā stāva logu un durvju pagalma pusē un pret Kalnciema ielu un Raņķa dambi aizdarīšana ar kokskaidu plātnēm, pagaidu žoga posma izbūve, ielas fasādes loga rāmju un visu pagalma fasāžu logu aizdarīšana ar tīklveida baneru materiālu, kā arī paredzēts fasādes plaknes pret Kalnciema ielu un pagalmu noklāt ar fasādes tonim atbilstošu dekoratīvo fasādes tīklveida aizsegu, portālam skaidroja būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Tāpat viņš norādīja, ka ēkā paredzēti bēniņu stāva demontāžas darbi, balstkonstrukciju izbūve, starpstāvu pārsegumu izbūve nobrukušajā zonā, jumta konstrukciju, valcēta, cinkota seguma un lietus noteku izbūve, logu un durvju ailu pastiprināšana, kā arī skārda uzlikas izbūve virs saglabātā sienas posma pret Kalnciema ielu.

Savukārt konservācijas darbu ietvaros ēkā Raņķa dambī 14 paredzēta pirmā stāva logu un durvju aizdarīšana ar kokskaidu plātnēm pagalma pusē un pret Raņķa dambi un Meža ielu. Tāpat paredzēts noslēgt fasādes ārdurvis pret Raņķa dambi, aizdarīt ar dekoratīvo sietu attīrīto logu rāmjus, izbūvēt jaunas pārsegumu sijas, atjaunot skārda jumta segumu, demontēt vecā jumta krēslu, kā arī atjaunot jumta konstrukcijas. Vēl plānots pastiprināt esošās sienas, logu un durvju ailas, informēja Butāns.

Jau ziņots, ka Kalnciema ielas 2B ēkas īpašniekiem pēc ugunsgrēka tika iegriezts plašs tiesvedību virpulis, kā arī pašvaldība bija piemērojusi soda naudu 20 290 eiro apmērā.

Par ugunsgrēku Kalnciema ielā 2B Valsts policijā (VP) tika uzsākts arī kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu, izmeklējot tā izcelšanās cēloņus, tomēr izmeklēšanas laikā netika iegūti pierādījumi par ļaunprātīgu dedzināšanu vēsturiskajā ēkā, līdz ar to kriminālprocess tika apturēts, portālu "Delfi" pērnā gada novembrī informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Ēkas īpašnieks līdz šim pastarpināti caur SIA "K2B" un vēl vienu Latvijas firmu bija igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

RD ĪD portāls "Delfi" uzzināja, ka 2019. gada 8. martā degušās sešstāvu ēkas īpašnieks tika mainīts un šobrīd tā pieder SIA "NC K2B". Līdz ar to RD ĪD izdeva lēmumu par administratīvā procesa dalībnieka aizstāšanu, atzīstot būves jauno īpašnieku par lēmuma adresātu, proti, personu, kas pārņem visas būves bijušā īpašnieka tiesības un pienākumus attiecībā uz to.

Tikmēr Raņķa dambī 14 esošās ēkas īpašnieks palicis nemainīgs un tas ir igauņu uzņēmums SIA "NC K2A".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!