Foto: Shutterstock

Saeimas "Saskaņas" frakcijas deputāti kopā ar deputātēm Ļubovu Švecovu un Karinu Sprūdi ir sagatavojuši pieteikumu Satversmes tiesai (ST), norādot, ka valstī noteiktais garantētā minimālā ienākuma līmenis (GMI) neatbilst sociāli atbildīgas un tiesiskas valsts principiem, portālu "Delfi" informēja partijas pārstāvji.

Deputāti uzsver, ka tas nenodrošina trūcīgām personām cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi un neizpilda valsts pienākumu nodrošināt cilvēkiem sociālās tiesības vismaz minimālā apmērā.

Pieteikums ST iesniegts trešdien, 27. jūlijā.

Pieteikumā apstrīdētas šādas tiesību normas:

  1. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta pirmā daļa: "Garantētais minimālais ienākuma slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā."
  2. Likuma "Par sociālo drošību" 2. panta normas "Minimālo ienākumu slieksnis nav zemāks par 109 eiro" un "Minimālo ienākumu sliekšņus pārskata vienlaikus ne retāk kā reizi trijos gados."

"Saskaņas" vadītājs Jānis Urbanovičs norāda, ka jautājums par GMI apmēru ST nonāk ne pirmo reizi.

Viņš atgādina, ka tiesa ir lēmusi, ka Satversmes 1. un 109. pants uzliek par pienākumu valstij izveidot tādu sociālā nodrošinājuma sistēmu, kas ļautu ikvienai personai dzīvot cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi.

"Ar noteikto minimālo ienākumu slieksni pašreizējā situācijā, kad strauji aug pārtikas, elektrības, siltuma izmaksas, tas nav iespējams. Taču valdība un Saeimas vairākums ignorē šo ST lēmumu un savu pienākumu uzlabot sociālās aizsardzības mehānismus. Tāpēc "Saskaņa" vēršas ST," pamato Urbanovičs.

Saskaņietis, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andrejs Klementjevs atzīst, ka ST jau pirms diviem gadiem ir atzinusi, ka likumdevējam ir pienākums regulāri pārskatīt sociālās palīdzības minimuma atbilstību aktuālajai situācijai un cilvēku dzīves patiesajiem apstākļiem. Atbilstīgi pieņemtajām likumu izmaiņām, GMI slieksnis tiek pārskatīts "ne retāk kā reizi trijos gados".

"Tas nozīmē, ka Saeimai ir tiesības, bet nav pienākuma to darīt katru gadu, lai atbalstu pielāgotu cilvēku patiesajiem dzīves apstākļiem. Turklāt, minimālo ienākumu sliekšņus pārskatot reizi trijos gados, aprēķiniem var tikt izmantoti piecus un vairāk gadus veci dati. Tas ir absurdi, ņemot vērā pašreizējos inflācijas rādītājus," uzsver Klementjevs.

"Saskaņas" deputāti pieteikumā vērš arī uzmanību, ka Saeima nav izpildījusi ST norādīto – GMI līmeni noteikt pēc pamatotas un argumentētas metodes, jo tikai tādā veidā būs iespēja pārliecināties, ka noteiktais līmenis kalpo cilvēka cieņas aizsardzībai, sociālās nevienlīdzības izlīdzināšanai un valsts ilgtspējīgai attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!