Foto: LETA
Opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ierosina izveidot speciālu valsts sociālo fondu, no kura varētu kompensēt maznodrošinātajiem iedzīvotājiem un nelielajiem uzņēmumiem daļu izdevumu par patērēto elektroenerģiju, portālu "Delfi" informēja SC.

SC sagatavojusi jaunu likumprojektu, kas paredz izveidot speciālu fondu, kurā līdzekļus iemaksātu uzņēmumi, kas nodarbojas ar elektroenerģijas piegādi, skaidro SC deputāts Andrejs Klementjevs.

Viņš gan atzīts, ka pašlaik "Latvenergo" tirgū ir gandrīz vai monopolists, taču tirgus jau ir atvērts, un tajā parādās jauni spēlētāji". Tāpēc SC uzskata, ka visiem elektroenerģijas piegādātājiem būtu jāiemaksā līdzekļi fondā – tādā gadījumā mazturīgais patērētājs saņemtu atbalstu neatkarīgi no tā, kāds uzņēmums viņam piegādā elektroenerģiju.

Fonda sistēma ļautu maznodrošinātajiem un mazajiem uzņēmējiem saņemt no fonda kompensāciju par saņemto un apmaksāto elektroenerģiju. Klementjevs portālam "Delfi" skaidroja, ka kompensāciju varētu saņemt par jau apmaksātajiem rēķiniem vai parādiem, lai "nebūtu blēdīšanās".

SC sagatavotais likumprojekts paredz, ka fondu veido valsts budžeta dotācija, kā arī daļa no elektroenerģijas piegādātāju samaksātās nodevas par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu daļa. Fondā ieskaitāmās nodevas daļas apjomu un ieskaitīšanas kārtību noteiktu valdību. Tāpat valdības noteikumos arī būtu jānosaka, cik lielu kompensāciju var saņemt patērētāji. Fondu administrētu Labklājības ministrija, kas ir atbildīga par sociālo jomu un kuras rīcībā ir dažādas datu bāzes.

Klementjevs skaidroja, ka jau šobrīd LM ir datu bāzes par maznodrošinātajām personām, tāpēc fonda administrēšanas izmaksas nebūtu lielas.

SC sagatavotais likumprojekts paredz, ka fonda kompensēto elektroenerģiju par mazāko cenu varētu saņemt maznodrošinātie iedzīvotāji un mazie uzņēmumi, kuros strādā mazāk nekā 50 darbinieki un kuru gada apgrozījums vai bilance nepārsniedz 10 miljonus eiro gadā (aptuveni 7 miljonus latu).

"Mēs uzskatām, ka līdzekļus no šāda fonda varētu izmantot, lai atbalstītu arī jaunus mazos uzņēmumus ar nelielu apgrozījumu. Kompensējot daļu izdevumu par elektroenerģiju, tas būtu labs atspaids mazajam biznesam un ļautu tam attīstīties," pauž Klementjevs, norādot, ka SC priekšlikums pilnībā saskan ar ES direktīvām.

Klementjevs stāstīja, ka šovasar tiesa lietā par VAS "Latvenergo" tarifiem atzina, ka tarifu diferencētie tarifi, kas stājās spēkā pērn aprīlī, nav pamatoti, un enerģētikas uzņēmuma uzdevums ir piegādāt patērētājiem elektroenerģiju, nevis sniegt sociālos pakalpojumus – ar to jānodarbojas valstij.

VAS "Latvenergo" pašlaik spēkā ir divi tarifi patērētājiem – mājsaimniecībām - standarta tarifs 0,1065 lati par patērēto kilovatu, un starta tarifs 0,0818 lati par kilovatu, ko piemēro pirmajam gadā patērētajam 1000 kilovatu.

"Tādējādi "Latvenergo" pēc būtības sniedza sociālo palīdzību maznodrošinātajiem, un to var tikai apsveikt. Tomēr no juridiskā viedokļa sociālās palīdzības sniegšana nav uzņēmuma kompetencē. Pēc tiesas sprieduma "Latvenergo" būs spiesta izlīdzināt tarifu, un, kā to viegli nojaust, tas mazajiem patērētājiem, pie kuriem parasti pieder arī maznodrošinātie iedzīvotāji, tiks palielināts," skaidro Klementjevs.

Tāpēc Saeimas "Saskaņas centra" frakcija izstrādājusi likumprojektu, kas šo problēmu atrisina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!