Foto: Itar-Tass/Scanpix

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis no šā gada 1.septembra sola par 10% palielināt zemākās algas aptuveni sešiem tūkstošiem pedagogu, savukārt no nākamā gada algas varētu palielināt skolotājiem, kuri ieguvuši trešās kvalitātes pakāpi.

Ķīlis ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadību žurnālistiem pastāstīja, ka algas šogad varētu palielināt tiem pedagogiem, kuriem tās ir viszemākās, – tādu ir aptuveni četri tūkstoši, kā arī tiem pedagogiem, kuriem ir ceturtās vai piektās kvalitātes pakāpe, – tādu ir aptuveni divi tūkstoši.

Papildu līdzekļi, lai šogad palielinātu zemākās pedagogu algas, nebūs nepieciešami, to varēšot izdarīt esošā budžeta ietvaros.

Savukārt, lai no nākamā gada palielinātu algas tiem pedagogiem, kuriem ir trešā kvalitātes pakāpe, būs nepieciešami aptuveni 37 miljoni latu.

"Pašreizējie aprēķini liecina, ka tie varētu būt 37 miljoni. Pagaidām es nevaru solīt, ka tas tiks izdarīts, bet tas ir mērķis, uz kuru mēs tiecamies," arodbiedrībai norādīja Ķīlis.

Tikšanās laikā arodbiedrībai tika piedāvāts parakstīt sadarbības memorandu, kura mērķis ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātās ilgtermiņa pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programmas saskaņošana līdz 2012.gada 28.jūnijam.

Memorandā teikts, ka tā īstenošanas dēļ 2014.gada 1.septembrī stājas spēkā caurredzama un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu atalgojuma sistēma.

IZM apņemas izlīdzināt samaksu par likmi vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem, gada darba slodzi no 840 stundām samazinot līdz 756 stundām, kā arī nodrošināt iespēju pedagogiem, kuri līdz šim nav ieguvuši kvalitātes pakāpes, tās iegūt līdz 2014.gada 1.septembrim

Savukārt LIZDA uz piedāvāto memorandu pagaidām raugās atturīgi un pirms viedokļa paušanas vēlas ar to rūpīgi iepazīties. Iespējams, memorandā LIZDA iekļaus arī savus punktus. "Tas [memorands] vēl ir jāapspriež, iespējams, ka arī mums būs tajā iekļaujami punkti," sacīja LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs.

Memorandu varētu apspriest tuvākajā laikā.

LIZDA vadības un Ķīļa sarunu laikā tika noteikta arī nākamā tikšanās reize, kas paredzēta 20.jūnijā.

Ķīlis ceturtdien notikušās sarunas vērtē pozitīvi. "Raugos ar piesardzīgu optimismu," viņš teica. Viņaprāt, LIZDA vadība ar sapratni uztver iespējas palielināt pedagogu algas, ņemot vērā arī budžeta iespējas.

Jau vēstīts, ka LIZDA prasības ir no 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, savukārt no 2013.gada 1.janvāra arodbiedrība aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!