Foto: LETA

Mums aiz stūra glūn jaunais Covid-19 vīrusa paveids, un ziņas, kas nāk no Eiropas, ir diezgan sliktas, šis variants ir lipīgāks, LTV raidījumam "Rīta Panorāma" pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

"Šobrīd saslimstības samazinājums ir lēzens un ļoti pakāpenisks. Īpaši, ja mēs salīdzinām ar citām valstīm, piemēram, Īriju un Angliju, kur ierobežojumi deva ļoti strauju efektu," teica RSU profesors.

Visticamāk, cilvēki ne vienmēr seko šobrīd spēkā esošajiem ierobežojumiem, līdz ar to efekts ir lēnāks. Labā ziņa, ka Covid-19 izplatības samazinājums ir, norādīja Briģis.

Vēstīts, ka valdība šonedēļ pārskatīs ierobežojumus Covid-19 izplatības samazināšanai. "Es neapskaužu valdību, jo šāda veida izvēles ir ļoti sarežģītas. Ir sagatavoti vairāki scenāriji, kur katrs rāda, ko nozīmē ierobežojumu atvieglojumi vai pastiprinājumi. Notiek modelēšana," teica profesors.

"Delfi" jau ziņoja, ka saglabājot esošos drošības pasākumus, ar pašreizējo lēzeno saslimstības samazinājuma tempu epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kad valstī reģistrētu mazāk par 200 ar Covid-19 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju dienā, varētu sagaidīt maijā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) aplēses.

Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju 8. martā bija 461,9.

"Ja tiek samazināti ierobežojumi, tad lielā mērā var paredzēt, ka mūs gaida Igaunijas sliktā pieredze. Ja [ierobežojumus nosaka] ļoti stingrus, var cerēt uz straujāku saslimstības samazināšanos," lēsa Briģis.

Tiesa, profesors uzsvēra, ka šobrīd nopietnāk būtu jāizturas pret tiem ierobežojumiem, kas jau ir spēkā un, iespējams, ir stingrāk jākontrolē šo ierobežojumu ievērošana. "Īpaši tas attiecas uz pašizolācijas ievērošanu un tiem, kam būtu jāizvairās no jebkādas kontaktēšanās ar citiem," teica Briģis.

Komentējot vakcinācijas procesu, Briģis norādīja, ka ilgstošā prognoze saka, ka vakcīna dos savu efektu. "Šobrīd vīruss ir veiklāks par vakcināciju," noteica profesors.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 8. martā, poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 1479 cilvēki, no kuriem vakcīnas pirmā deva injicēta 1443 cilvēkiem, bet otrā – 36, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie jaunākie dati.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 65 776 cilvēki, bet abas devas – 18 038 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada 1. janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši 3,47% iedzīvotāju, bet abas – 0,95%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!