Foto: LETA

To sociālās aprūpes centru, kas ir reģistrēti kā ārstniecības iestādes, mediķi var vakcinēties pret Covid-19 jau tagad, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotajā videokonferencē klausītājus informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

Gaigala skaidroja, ka, tā kā šobrīd vakcīnu pieejamība ir nedaudz ierobežota, pilnīga vakcīnu pieejamība ir trīs universitātes slimnīcās – Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. "Pārējās ārstniecības iestādēs mediķis varētu tikt uzņemts gaidītāju rindā un, tiklīdz kā tiks atvesta vakcīna, tiks informēts par iespēju vakcinēties un notiks vienošanās par vakcinācijas laiku," norādīja Gaigala.

Tas attiecas uz sociālās aprūpes centriem, kas ir ārstniecības iestādes, un kuros ir nodarbināti mediķi, viņa papildināja.

Lai varētu veikt vakcinēšanu sociālās aprūpes centros, ir jāveido vakcinējamo personu gaidīšanas saraksti. Šo informāciju gaida no sociālajiem aprūpes centriem, tomēr konkrēti algoritmi, kāda informācija jānorāda iesniedzamajos sarakstos, vēl tiks precizēti, skaidroja Gaigala.

"Kā prioritārākie tiks sākti vakcinēt darbinieki, jo pēc esošās epidemioloģiskās situācijas ir konstatēts, ka tie visbiežāk pārnes infekciju sociālās aprūpes centros," skaidroja Gaigala, piebilstot, ka sociālās aprūpes centru darbinieki varēs vakcinēties tajās pašās ārstniecības iestādēs, kurās šobrīd vakcinējas mediķi.

Skaidrojot situāciju, ka daļa darbinieku un sociālās aprūpes centru klientu ir jau izslimojuši Covid-19, Gaigala norādīja, ka šobrīd "nav noteikta kā kontrindikācija, ka pārslimota Covid-19 infekcija nav iemesls vakcinācijai", jo šobrīd veiktie pētījumi liecina, ka imunitāte, kas izstrādājas pēc pārslimošanas, nav pietiekami ilgstoša.

Ņemot vērā, ka šobrīd ir ierobežota pieejamība vakcīnām, NVD rekomendē, ka tām personām, kuras ir nesen pārslimojušas Covid-19 infekciju, varētu vakcināciju atlikt līdz 90 dienu sasniegšanas pēc pārslimošanas, proti, vakcinēties tikai trīs mēnešus pēc saslimšanas. Gaigala skaidroja, ka prioritāte dota tām personām, kuras nav slimojušas. Tāpat netiek plānota arī bērnu vakcinācija.

NVD sagaida, ka katrā sociālās aprūpes centrā tiks apzināts to darbinieku un klientu loks, kuri brīvprātīgi vēlas saņemt vakcīnu pret Covid-19, lai šie saraksti būtu pieejami un varētu operatīvi organizēt vakcinācijas procesu.

NVD 2020. gada nogalē veiktā aptauja liecina, ka lielākā daļa sociālās aprūpes centru vēlētos, lai pie viņiem tiktu nodrošināta mobilā vakcinācijas brigāde. Tā norādījuši 60 no 115 aprūpes centriem, kas piedalījās aptaujā. Savukārt 20 lielie sociālās aprūpes centri norādījuši, ka būtu gatavi paši organizēt vakcināciju. Vēl liela daļa – 33 – vēlētos vakcinācijas procesu organizēt sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) uzsvēra, ka sociālās aprūpes centriem un pārējām iesaistītajām pusēm vajadzētu "sākt domāt par organizatorisko pusi jau šodien", lai tajā brīdī, kad būs vakcīnas, būtu skaidrs cilvēku skaits, vietas, vai nepieciešama izbraukuma brigāde, vai ir savs speciālists.

Tāpat viņš uzsvēra, ka šo procesu veiksmīgā organizēšanā ļoti svarīga būs visu iesaistīto pušu sadarbība.

Dūrītis norādīja, ka vakcināciju sociālās aprūpes centros varētu uzsākt februāra vidū.

Jau ziņots, ka pirmdien, 18. janvārī, noslēdzoties vakcinācijas pret Covid-19 pirmajam vilnim, svētdien Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 119 cilvēki, tādējādi kopējo vakcinēto skaitam sasniedzot 15 756, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. Otrdien, 12. janvārī, Latvijā ir saņemta šīs vakcīnas pirmā krava ar 1200 vakcīnām.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!