Foto: LETA

Latvija atbalsta ANO miera uzturēšanas spēku izvietošanu Ukrainas austrumos, pēc tikšanās ar šīs valsts prezidentu Petro Porošenko, sacīja valdības vadītāja Laimdota Straujuma.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunājušas Ukrainas austrumos esošā konflikta noregulējumu. Porošenko premjerei apliecinājis, ka ANO miera uzturētaju izvietošanu Austrumukrainā atbalsta ASV un Lielbritānija. Tāpat Ukrainas prezidents iecerējis lūgt arī Francijas atbalstu. Straujuma savukārt norādīja, ka nepieciešams izdarīt visu, lai tiktu īstenots pamiers Austrumukrainā.

Tāpat amatpersonas pārrunājušas Ukrainas ekonomiskos izaicinājumus un iespējamu Eiropas Savienības (ES) atbalstu. Porošenko sarunās ar Latvijas premjeri arī informējis par to, ka tiek veikta karagūstekņu apmaiņa ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem. Svētdien vairāk nekā 130 Ukrainas karavīru tika apmainīti pret separātistu kaujiniekiem. "Tas ir labs rezultāts," tiekoties ar Straujumu, teicis Porošenko. Amatpersonas pārrunājušas arī Ukrainas progresu vīzu liberalizācijas jautājumā.

Sestdien un svētdien Kijevā notiek Maidana gadadienas pasākumi, uz kuriem ieradušies vairāku valstu un valdību vadītāji, tostarp arī Straujuma. Latvijas premjere aģentūrai BNS norādīja, ka šobrīd Maidana laukumā ir līdzīga sajūta, kāda Latvijā bijusi deviņdesmito gadu sākumā - Barikāžu laikā.

Valdības vadītāja svētdien Kijevā tikusies arī ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili, ar kuru pārrunāts maijā gaidāmais Rīgas samits.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) būtu gatavi sniegt savu ieguldījumu Eiropas Savienības (ES) miera uzturēšanas operācijā Ukrainā, ja tiks pieņemti attiecīgi lēmumi ANO Drošības padomē un Latvijas Saeimā iepriekš pauda aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Latvijas aizsardzības ministrs ar savas padomnieces Aijas Jakubovskas starpniecību aģentūrai BNS norādīja, ka krīzes noregulējums Austrumukrainā ir iespējams tikai diplomātiskā ceļā un Minskas vienošanās izpilde ir priekšnoteikums mieram Ukrainā.

"Miera uzturēšanas misijas var būt tikai viens no instrumentiem, kurš var palīdzēt risināt situāciju," sacīja Vējonis, atgādinot, ka Ukrainā jau atrodas EDSO pārstāvji, tostarp arī no Latvijas, kuru uzdevums ir būt pamiera noteikumu izpildes novērotājiem. Vienlaikus ministrs apliecināja, ka Latvijas NBS būs gatavi sniegt savu ieguldījumu, ja tiks pieņemti lēmumu ANO Drošības padomē un Latvijas Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!