Foto: LETA

Lai arī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) uzsver, ka pēc Ministru kabineta (MK) noteikumu apstiprināšanas nav pamata streika rīkošanai, saskaņā ar Streiku likumu streiku vai streika pieteikumu par nelikumīgu var atzīt tikai tiesa, informēja Valsts darba inspekcijā (VDI).

Pieteikumu par streika vai streika pieteikuma atzīšanu par nelikumīgu tiesā var iesniegt darba devējs, kuru tiesa izskata desmit dienu laikā no tā saņemšanas dienas. Tiesas spriedums ir galīgs un apelācijas kārtībā nav pārsūdzams.

VDI norādīja, ka par nelikumīgu streiku ir paredzēta administratīvā atbildība. Saskaņā ar Streikalikuma 35. pantu par aicināšanu uz nelikumīgu streiku, kuras rezultātā streiks notiek, darbiniekam vai arodbiedrības pilnvarotai amatpersonai piemēro naudas sodu no 140 līdz 350 eiro. Gadījumā, ja streiks tiek turpināts, naudas sods no 140 līdz 350 eiro var tikt piemērots arodbiedrības pilnvarotai amatpersonai.

Valdība šodien apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtos grozījumus MK noteikumos, kas paredz zemākās stundas likmes palielināšanu no šī gada 1. septembra visām pedagogu grupām, tai skaitā administratīvajam un atbalsta personālam.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atzina, ka vienīgā neizpildītā streika prasību ir bijusi formāla, pagarinot termiņus par grozījumu veikšanu normatīvajos aktos, kas garantētu streika prasību izpildi, un galīgie lēmumi valdībā pieņemti tikai 21. aprīlī, lai arī šādā situācijā ar pedagogu zemākās algas finansējumu un slodžu sabalansēšanu saistītās izmaiņas stājas spēkā tikai pēc četriem mēnešiem – šā gada 1. septembrī.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga sēdē atkārtoti aicināja neapstiprināt grozījumus MK noteikumos, uzsverot, ka visām iesaistītajām pusēm nepieciešams būt pārliecinātām par aprēķinu patiesumu, kas šobrīd neesot iespējams aprēķinu trūkuma dēļ. Tiesību aktu portālā likumprojekti iesniegti 19. aprīļa vakarā, savukārt atzinumu sniegšana iespējama līdz 24. aprīlim. Ņemot vērā, ka grozījumi pieņemti šodien, laiks atzinumu sniegšanai bija viena diena.

Juridiskajā birojā "PETROW" norādīja, ka par to, vai streika prasības ir izpildītas, lēmumu pieņem streika organizators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!