Foto: LETA

Jautājums par apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” biedra Rīgas 40.vidusskolas krievu valodas un literatūras skolotāja Vladislava Rafaļska atbilstību amatam nonācis Saeimas dienas kārtībā un šo jautājumu plānojuši vētīt Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti. Rafaļskis iepriekš radio ēterā paziņoja, ka ir nelojāls Latvijas valstij.

Kā portālu "Delfi" informēja Nacionālās apvienības „VL-TB/LNNK" preses sekretāre Laila Ozoliņa, otrdien, 25.septembrī, Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē plānots skaidrot, kāpēc, neskatoties uz viņa izteikumiem, Rafaļskis joprojām strādā valsts skolā un kādi ir šķēršļi šīs situācijas novēršanai.

Viens no Izglītības likumā minētajiem pedagoga pienākumiem ir "audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus - Latvijas patriotus", tomēr ne Izglītības ministrija, ne Rīgas dome, kuras pārraudzībā ir minētā skola, nav gatava uzņemties atbildību par šāda skolotāja atrašanos amatā. Bez tam Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) publiski paudis viedokli, ka jautājumu par skolotāja atlaišanu jālemj skolas vadībai, savukārt skolas vadības ētikas komisija Rafaļskim ir izteikusi tik vien kā piezīmi.

Apakškomisijas sēdē aicināti piedalīties Rīgas 40.vidusskolas direktores vietas izpildītāja Jeļena Vediščeva, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis un zvērināts advokāts Mācis Krūmiņš.

Kā ziņots, Rafaļskis radio ēterā izteicās: „Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu."

Nedaudz vēlāk Rafaļskis sacīja, ka savos izteikumos par nelojalitāti esot runājis par valdību, režīmu, nevis valsti, kultūru, tautu vai vēsturi.

"Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka 40.vidusskolas vadībai neesot iemesla atbrīvot no darba krievu valodas un literatūras skolotāju Rafaļski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!