Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informāciju par atstādinātā Rīgas mēra Nila Ušakova (S), iespējams, pieļautajiem pārkāpumiem ir nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, pirmdien, 8. aprīlī, intervijā LNT teica pašvaldības lietu ministrs Juris Pūce (A/P).

Pūce informēja, ka iestādēm lūgts vērtēt, vai Ušakova darbībās nav saskatāma kriminālatbildība pēc pantiem par krāpšanu un amatpersonu bezdarbību, kas izraisījusi smagas sekas.

Pūce uzsvēra, ka visu Rīgas domi atlaist nebija iespējams, jo visas pašvaldības darbā būtiskus likuma pārkāpumus VARAM neatrada.

Vēstīts, ka piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Pūces rīkojums par Ušakova atstādināšanu no Rīgas mēra amata.

Ušakovam ir 30 dienas vērsties tiesā ar iesniegumu par VARAM rīkojuma atcelšanu. Ja mērs šīs tiesības neizmantos, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Ja ar tiesas spriedumu VARAM rīkojumu atcels, Ušakovs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņems domes priekšsēdētāja mēnešalgu.

Likums arīdzan liedz atlaistu domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt par tā paša sasaukuma priekšsēdētāju. Taču ministra izdotais rīkojums neliedz Ušakovam strādāt par Rīgas domes ierindas deputātu.

Ušakovs maijā kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ja viņu ievēlēs, rīkojuma atcelšana neliks Ušakovam atgriezties Rīgas mēra amatā.

Pūce norādīja, ka Ušakovu nevarēja neatstādināt, jo viņa nodarītais kaitējums varēja izveidot nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu. Pūce pamatoja, ka rīkojumu par Ušakova atstādināšanu izdevis, jo juridiskajā pārbaudē konstatēti konkrēti mēra, nevis visas Rīgas domes izdarīti likumpārkāpumi.

Savu lēmumu Pūce nodēvēja par preventīvu pasākumu, kas ļauj novērst turpmākus pārkāpumus, kā arī parādīs citām personām, ka likumu pārkāpšana pašvaldībās nav pieļaujama. Ministrs piebilda, ka uzraudzīs arī citas pašvaldības un sniegs tām ieteikumus likumu ievērošanā.

Bet Ušakovs ministra soli uzskata par politisku lēmumu. Viņš to plāno apstrīdēt tiesā un par juristu darbu maksās pats.

Šobrīd Rīgas mēra amata pienākumus pilda Oļegs Burovs (GKR). Par prioritātēm viņš izvirzījis bedru un ielu remontu, "Rīgas namu pārvaldnieka" uzraudzību, kā arī "Rīgas satiksmes" vadības atlasi. Otrs Rīgas vicemērs ir Vadims Baraņņiks (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!