Foto: DELFI
Uz tiesībsarga Jura Jansona piedāvājumu palīdzēt vecākiem sagatavot iesniegumu skolām, lai tās atceltu prasības skolēnu vecākiem iegādāties mācību materiālus, pašlaik ir saņemti 33 zvani un e-pasti, astoņi rakstveida iesniegumi un ierosinātas vairākas pārbaudes lietas.

Kā informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, pārbaudes lieta par mācību līdzekļu iegādi Rīgas 6.vidusskolā ir pabeigta ar izlīgumu.

Pārbaudes lietas par skolas prasību vecākiem iegādāties mācību līdzekļus sāktas pret Valmieras Valsts ģimnāziju, Valmieras sākumskolu, Alūksnes novada Ziemeru pamatskolu, Jūrmalas Valsts ģimnāziju un Majoru vidusskolu, Aizputes vidusskolu. Vēl uz diviem iesniegumiem, kuros vecāki nebija norādījuši konkrētas skolas nosaukumu, Tiesībsarga biroja speciālisti snieguši atbildes.

Kā ziņots, piektdien Jansons nosūtījis vēstuli ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kurā lūdz izvērtēt nepieciešamību pārbaudīt pašvaldību dibināto izglītības iestāžu faktisko rīcību, liekot vecākiem iegādāties izglītības valsts standarta īstenošanai nepieciešamos mācību līdzekļus. Savukārt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) tiesībsargs informējis par to, ka viņa ieskatā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa rīcība neatbilst sabiedrības interesēm un ir pretrunā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajiem valsts pārvaldes principiem.

Augusta sākumā tiesībsargs nāca klajā ar paziņojumu par iespēju vērsties tiesā, lai aizstāvētu sabiedrības intereses, jo no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nav nākusi nedz vīzija, nedz plāns, kādus soļus un cik ilgā laikā tā veiks, lai nodrošinātu Satversmē noteikto iespēju iegūt pamata un vidējo izglītību bez maksas.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka īstais risinājums bezmaksas izglītības nodrošināšanai būs vaučeru sistēma, ko atbilstoši valdības deklarācijai Latvijas skolās plāno ieviest no 2014.gada 1.septembra. Līdz tās ieviešanai viņš aicina vecākus lūgt skolām meklēt iespēju nodrošināt mācību procesu ar esošajām mācību grāmatām un mācību līdzekļiem.

Ministrs uzsvēra, ka arī pašlaik skolas var nodrošināt mācību procesu ar to rīcībā esošajiem mācību līdzekļiem un tās nedrīkst vecākiem pieprasīt iegādāties mācību līdzekļus. IZM veiktais apsekojums liecina, ka skolu bibliotēku fondos ir pietiekami daudz mācību literatūras, lai varētu īstenot mācību saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!