Foto: PantherMedia/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kurš šonedēļ veica kratīšanu Rīgas apgabaltiesas tiesnešu Ivetas Bērziņas un Guntas Ozoliņas kabinetos, kratīšanu veicis arī patlaban atstādinātās Jūrmalas tiesas tiesneses Tatjanas Bormanes kabinetā. Izmeklēšana saistīta ar pretrunīgu slavu ieguvušo afgāņu izcelsmes uzņēmēju Gulamu Mohamedu Gulami, kurš kriminālprocesa ietvaros uz divām dienām ticis aizturēts. Viena kukuļa summa, kas figurē šajā lietā, bijusi 30 000 eiro, svētdien vēsta "TV3" raidījums "Nekā Personīga".

Jau vēstīts, ka KNAB šonedēļ aizturēja tiesnesi Bērziņu, kura tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā. Viņa no amata atstādināta. Iepriekš tika pieļauts, ka izmeklēšana saistība ar lēmumiem, ko tiesnese pieņēmusi strīdos par viesnīcas pārņemšanu Vecrīgā.

"Nekā Personīga" svētdien vēsta, ka kriminālizmeklēšana  saistīta ar Gulami un viņa biznesa partneru īpašuma cīņām par divām viesnīcām Vecrīgā. Tiesneses varētu būt pieņēmušas lēmumus Gulami interesēs. Korupcijas apkarotāji reizē ar tiesnesi Bērziņu uz divām dienām aizturēja arī uzņēmēju Gulami.

Raidījums vēsta, ka galvenais strīdus objekts ir viesnīca Vecrīgā, ko pārvaldīja Gulami un viņa uzbeku biznesa partneri. Skandāls  aizsācies  pirms diviem gadiem, kad izrādījies, ka Gulami palicis viens, pārņemot viesnīcu negodīgā ceļā. Viņam tas izdevies, jo Skotijā nomainīti viesnīcas mātes kompānijas dalībnieki, kas, savukārt, iecēla Latvijā jaunu valdi un nākamajā dienā pieczvaigžņu viesnīcu pārdeva ar Gulami saistītai firmai. 

Uzbeku pārstāvji Latvijā uzskata, ka viesnīcu viņiem atņēma, viltojot dokumentus. Uzņēmuma direktors  Skotijā atkāpšanās vēstuli parakstīt fiziski vienkārši nebūtu varējis, jo gadu kā bija miris, pakļūstot zem vilciena riteņiem. "Royal Square hotel" jaunie īpašnieki ieguva arī apsaimniekošanas tiesības blakus esošajā Vecrīgas viesnīcā. "Garden palace" īpašnieki slēpjas Panamā un uzbeki apgalvo, ka  viņi  ir patiesie labuma guvēji. Taču iekļūt savā īpašumā viņiem tagad  ir liegts, vēsta "Nekā Personīga". 

Advokāts Didzis Vilemsons raidījumam paudis pārliecību, ka "šī noziedzīgā darbība nebūtu turpinājusies, ja valsts iestādes  uz pirmo reiderisma gadījumu būtu reaģējušas atbilstoši, bet tāda rīcība jau nebija, procesi visu laiku tikai nākuši klāt, tāpēc, ka nav bijusi atbilstoša rīcība".

Raidījums vēsta, ka Gulami operētājkompānijai vajadzēja atstāt  telpas viesnīcā Grēcinieku ielā pēc kāda šķīrējtiesas lēmuma. Taču  Rīgas Centra rajona tiesa, un  Rīgas apgabaltiesa, kuras lēmums ir  nepārsūdzams, to atteicās apstiprināt. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, šī  2013.gada 5.septembra lēmuma vadošā tiesnese bijusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa.

Uzbeku pārstāvji gan rakstīja Augstākās tiesas priekšsēdētājam, ka konkrēto tiesnešu rīcība nedrīkst palikt bez ievērības un rosināja viņus saukt pie atbildības, taču nekādas darbības neesot sekojušas.

Raidījums atklāj, ka šo lēmumu rezultātā Gulami ieguvis laiku un, izmantojot fiktīvu prasību, viņa juristi centušies panākt maksātnespēju kompānijai, kas bija otras viesnīcas  īpašniece.

Tas pavērtu ceļu Gulami sagrābt arī "Garden Palace". Arī šeit tiesā izmantoti viltoti dokumenti - apgalvo uzbeku pārstāvji. Kādu labvēlīgu lēmumu Gulami ģimenei šā gada 14.janvārī pieņēmusi arī Jūrmalas tiesas tiesnese Bormane.

Kā vēsta raidījums, tiesnese Bērziņa un uzņēmējs Gulami ceturtdienas rītā katrs no savām mājām Jūrmalā izbrauca, taču darbā nenokļuva. Tiesneses vadītais "Lexus" automobilis piebrauca pie Rīgas apgabaltiesas, taču Bērziņu jau pie ārdurvīm  sagaidīja KNAB darbinieki.

Vienlaikus ar Bērziņu, KNAB aizturēja arī Gulami. Viņš pēc astoņiem no rīta iznāca no Jūrmalas policijas, kur viņam jāpierakstās saistībā ar uzraudzību kādā citā kriminālprocesā. Gan uzņēmējs, gan tiesnese izmeklēšanas izolatorā pavadīja divas dienas.

"Nekā Personīga" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka tiesnesi  Bērziņu KNAB novērojis ilgu laiku.  Viņa  pieņēmusi un  panākusi  vairākus  tiesas lēmumus Gulami interesēs, par ko viņš pateicies gan "graudā", piemēram, samaksājot par  amatpersonu viesībām, gan arī naudā. Vienā no epizodēm maksātais kukulis ir 30 000 eiro.

Konfliktā ar likumu afgāņu izcelsmes uzņēmējs Gulami  iepriekš nonācis vairākkārt. Pret viņu un dzīvesbiedri Valentīnu sākti kriminālprocesi gan par naudas atmazgāšanu, gan 10 miljonu vērtas kokvilnas kravas pazušanu Jūrmalā. Taču uz apsūdzēto sola Gulami sēdies tikai vienreiz un to pašu par kukuļa došanu ceļu policistam pirms astoņiem gadiem.

Viņš tiek raksturots kā cilvēks, kurš pieradis lietas kārtot vai nu ar lielas naudas, vai draudu palīdzību. Lai gan saistībā ar politiķiem Gulami sev pievērsis uzmanību tikai ar dāsno ziedojumu kādreizējai Ainara Šlesera partijai, var uzskatīt, ka Gulami daudzus gadus atradies politiskās elites tuvumā. Satiksmes ministrijas mājas lapā pieejamās fotogrāfijās Gulami redzams līdzās Latvijas vēstniekam Afganistānā un vairākiem ministrijas ierēdņiem, vēsta "Nekā Personīga ".

Neskatoties uz šaubīgo reputāciju, Gulami pavadījis Latvijas valsts delegāciju uz  Kazahstānu, Uzbekistānu  un Afganistānu, kur pat nodrošinājis Latvijas amatpersonu drošību.

Raidījums atzīmē, ka neviens tā arī neatzīstas, kurš tieši katru reizi iekļauj Gulami delegācijas sastāvā.

"Nekā Personīga", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, norāda, ka tam zināms: tikai pēdējos mēnešos Gulami vairs nav iekļauts Latvijas valsts delegāciju sastāvā uz ārzemēm, jo drošības dienesti brīdinājuši valsts amatpersonas ar uzņēmēju vairs nekontaktēties.

Kā svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", Bērziņa pieņēmusi lēmumus, kas saistīti ar "Royal Square Hotel" un vēl netālu esošās "Hotel Garden Palace" iespējamo pretlikumīgo pārņemšanu. Viņa pērn pieņēmusi divus Gulami interesēm labvēlīgus lēmumus.

Ar vienu lēmumu viņa noraidīja sūdzību par zvērinātu tiesu izpildītāja Mārtiņa Eglīša rīcību, bet otrā lietā līdz ar tiesneses Bērziņas lēmumu viesnīcai "Hotel Garden Palace" bija liegts lauzt līgumu ar operētājkompāniju par sniegtajiem pakalpojumiem. Tas viesnīcas īpašniekam radīja bažas, ka, īstenojot noteiktu shēmu, to varētu pārņemt. Turklāt vienā brīdī viesnīcas īpašnieku pārstāvis tajā vairs netika ielaists, vēsta raidījums.

Kā norāda "de facto", tas vēlējies sazināties ar Gulami pārstāvjiem. Viens no viņiem, zvērināts advokāts Egons Rusanovs pirms mēneša, kad "de facto" veidoja sižetu par Gulami, dažas stundas pirms raidījuma ētera piezvanīja, lai pavēstītu, ka viņš kļuvis par Gulami pārstāvi. Šoreiz gan Rusanovs bijis nerunīgs, vien norādījis, ka esot parakstījies par informācijas neizpaušanu un viņam neesot jāskaidro, ko viņš pārstāvot. 

Otrs Gulami pārstāvis civillietās ir Jānis Kulbergs, ar kuru saruna izvērtusies pavisam īsa, jo Kulbergs nolicis klausuli. Zvērināta advokāta Viestura Zaula, kurš iepriekš "de facto" pauda Gulami nostāju virknē ierosināto kriminālprocesu, tālruņi šajās dienās bija izslēgti, vēsta "de facto". 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!