Foto: LETA

Topošie Rīgas domes Administrācijas pārstāvji patlaban sākuši darbu, lai izstrādātu nolikumu, kurā atrunātu konkrētu domes darba kārtību līdz gaidāmajām ārkārtas vēlēšanām, pastāstīja topošais Administrācijas vadītājs Edvīns Balševics.

Patlaban viņš ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs, bet par Administrācijas vadītāju kļūs pēc tam, kad Valsts prezidents izsludinās Rīgas domes atlaišanas likumu.

Balševica pilnvaras būs tādas pašas kā mēram, kas nozīmē, ka viņš būs tiesīgs gan pieņemt pašvaldības budžetu, gan risināt citus ar domes darbu saistītus jautājumus. Vienlaikus, Administrācijas darbības laikā Balševics saglabās arī valsts sekretāra amatu.

Topošais Rīgas vadītājs gan atzina, ka patlaban ar iesaistītajām pusēm vēl tiek izstrādāts konkrēts darba organizācijas plāns un, piemēram, domes sēžu norise, lēmumu pieņemšanas process un citas tehniskas lietas tiks atrunātas speciāli izstrādātā domes darba pagaidu nolikumā, kuru plānots pieņemt uzreiz pēc Administrācijas iecelšanas.

Taujāts, vai administratori pieņems arī pašvaldības 2020.gada budžetu, amatpersona norādīja, ka vēl nepieciešams iepazīties ar to, ko dome līdz šim jau ir paveikusi budžeta pieņemšanas procesā. Balševics kopā ar kolēģiem jau patlaban apmeklējot domi, lai iepazītos ar gaidāmajiem darbiem un citu nepieciešamo informāciju.

"Jāizvērtē, vai 1/12 daļa no budžeta ir pietiekami pašvaldības darbam. Protams, nekādas jaunas iniciatīvas uzņemties neplānojam, ja vien nebūs kāda krīzes situācija, jo mūsu uzdevums ir šos divus mēnešus nodrošināt tehnisku domes darbu," pauda amatpersona.

Runājot par komiteju un domes sēžu rīkošanu, Balševics norādīja, ka arī tas tiks atrunāts nolikumā, taču neizslēdza iespēju, ka komiteju darbs tiks ierobežots tīri cilvēkresursu kapacitātes dēļ, jo kopumā domei būs vien trīs administratori. Arī domes sēdes varētu notikt "vienkāršotā formā". Līdz šim gan domes, gan komiteju sēdes bija publiski pieejamas, notika reizi mēnesī, tās varēja apmeklēt ikviens interesents un deputāti pēc ziņotāju sniegtās informācijas par lēmumu pieņemšanu balsoja.

Pēc Balševica paustā, lai gan valdība izraudzījusies trīs administratorus, darbam domē tiks pieaicināti arī Administrācijas tehniskie darbinieki, kas palīdzēs apstrādāt saņemto informāciju, sagatavot dienas kārtību un veikt citas praktiskas lietas.

Fiziski Balševics plāno strādāt gan domes, gan VARAM telpās.

Jau ziņots, ka 13. februārī Saeima nobalsoja par Rīgas domes atlaišanu. Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu ne agrāk kā desmitā dienā un ne vēlāk kā divdesmit pirmā dienā pēc pieņemšanas pieņem Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc tam līdz ārkārtas vēlēšanās pašvaldību vadīs pagaidu Administrācija, kuras vadītājs būs Balševics. Viņa vietnieks būs Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet administrācijas locekļa amatā strādās Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Pagaidu administrācijas vadītājs pildīs domes priekšsēdētāja pienākumus, bet viņa vietnieks veiks vicemēra pienākumus. Savukārt pagaidu administrācijas loceklis pildīs komitejas vadītājam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus. Atlīdzība par šo darbu veikšanu administrācijas pārstāvjiem būs tāda pati kā priekšsēdētājam, vicemēram un komitejas vadītājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!