Foto: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca

Ministru kabinets ceturtdien, 14. jūlijā, atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto likumprojektu "Preču un pakalpojumu piekļūstamības likums", ar kuru paredzēts uzlabot noteiktu preču un pakalpojumu piekļūstamība cilvēkiem ar invaliditāti.

Gala lēmumu par likumprojektu jāpieņem Saeimai.

LM portālam "Delfi" skaidroja likumprojekta mērķi, proti, cilvēki ar redzes, dzirdes, kustību vai garīga rakstura traucējumiem, vecāka gadagājuma cilvēki, cilvēki ar uztveres īpatnībām, lasīšanas grūtībām, autiskā spektra traucējumiem, kā arī cilvēki ar viegliem vai pārejošiem funkcionēšanas ierobežojumiemvarēs ērtāk lietot noteiktas preces un pakalpojumus.

"Cilvēku ar invaliditāti ikdiena kļūs ērtāka. Proti, ja personai ir ierobežota kāda no sensorajām spējām, preci vai pakalpojumu varēs lietot, izmantojot citu sensoro kanālu. Piemēram, bankomātam, biļešu automātam vai rindas kārtas numuriņu mašīnām tiks nodrošināta teksta-runas tehnoloģija, iespēja palielināt burtus un nodrošināti krāsu kontrasti, ierīce ļaus lietot palīgtehnoloģijas, tostarp ievietot personiskās austiņas, ierīces augstums būs piemērots cilvēkiem ratiņkrēslā, ierīcei būs jānodrošina iespēja pagarināt transakcijas laiku un tā brīdinās lietotāju, izmantojot vairāk nekā vienu sensoro kanālu," norādīja LM.

Tāpat ierīces būs jāprojektē tā, lai tās neizraisītu gaismjutīguma lēkmes. Ministrijā uzsvēra, ka ieguvums no šādām ierīcēm būs ne tikai cilvēkiem ar invaliditāti, piemēram, cilvēkam, kas mēģina dzirdēt ceļošanas informāciju trokšņainā dzelzceļa stacijā, vai izņem naudu no bankomāta saulainā dienā, vai iespēja cilvēkam ar sliktu redzi displejā palielināt tekstu.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) stāstīja, ka cilvēkiem ar invaliditāti piekļūstamības prasību ievērošana ir izšķiroši nozīmīga to neatkarīgai dzīvei, savukārt ikviens cits iedzīvotājs piekļūstamības uzlabojumus varēs izmantot to ērtības dēļ.

Likumprojekts izstrādāts, lai pārņemtu Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasības. Likuma spēkā stāšanās paredzēta no 2025. gada 28. jūnija, kas nozīmē, ka turpmāko trīs gadu laikā dažādu preču ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem tiek dots laiks, lai pielāgotos likumā noteiktajām jaunajām piekļūstamības prasībām, jo no minētā datuma ikvienā ES dalībvalstī, tai skaitā Latvijā, varēs tirgot tikai piekļūstamas preces un sniegt piekļūstamus pakalpojumus, ja attiecīgā prece vai pakalpojums ietilpst likuma darbības jomā.

Jaunās piekļūstamības prasības attieksies uz šādām preču un pakalpojumu grupām - datoriem, planšetēm, viedtālruņiem un to operētājsistēmām, pašapkalpošanās termināļiem (bankomātiem, biļešu automātiem, rindas kārtas numuriņu automātiem u.c.). Arī uz E-grāmatām un to E-nolasītājiem, banku pakalpojumiem, E-komerciju (t.i., iepirkšanos internetā). Jaunās prasības būs jāpielāgo arī publiskiem iepirkumiem, ja iepirkumā iepērk likuma darbības jomā ietilpstošās preces un pakalpojumus, gaisa, autobusu, dzelzceļa un ūdensceļu pasažieru pārvadājumu pakalpojumiem, patērētāju galiekārtas elektronisko sakaru pakalpojumiem (rūteriem, modemiem) un elektronisko sakaru pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!