No otrdienas, 1. jūnija, darbu varēs atsākt vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši skaistumkopšanas speciālisti, sniedzot klientiem individuālus pakalpojumus, aizvadītajā nedēļā lēmusi valdība. Kādi atvieglojumi stājas spēkā un kādi nosacījumi jāievēro, apkopojis portāls "Delfi".

Ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19, no 1. jūnija drīkst individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta inventāra nomas un fotopakalpojumus, kā arī citus saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Pakalpojuma sniegšanas telpā var atrasties tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients (sporta inventāra nomas, pirts, saunas un fotopakalpojumu gadījumā viens pakalpojumu sniedzējs un viena mājsaimniecība). Šajā gadījumā klientiem nav jābūt vakcinētiem, uzsvēra EM.

Lai frizieriem, manikīra un pedikīra meistariem un podologiem, nebūtu jāpārtrauc pakalpojumu sniegšana, noteikts, ka vakcinācija jāpabeidz līdz 2021. gada 1. septembrim.

Skaistumkopšana

Tāpat pakalpojumu sniedzējiem ir jāievēro vairākas epidemioloģiskās drošības prasības. Lai samazinātu un ierobežotu infekcijas izplatību, saimnieciska vai publiska pakalpojuma sniedzējiem vai pasākumu organizatoriem labi redzamā vietā (papildus informācijai par piesardzības pasākumiem) jāizvieto aicinājums apmeklētājiem izmantot nacionālo kontaktu noteikšanas un brīdināšanas mobilo lietotni "Apturi Covid".

Katram pakalpojumu sniedzējam pie ieejas, labi redzamā vietā ir jāizvieto informācija par epidemioloģiskās drošības prasībām, tai skaitā angļu un krievu valodā. Katrs pakalpojuma sniedzējs nosaka atbildīgo personu, kas organizē epidemioloģiskās drošības pasākumus un ir atbildīga par to ievērošanu. Informācija par atbildīgo personu jāizvieto labi redzamā vietā, tādējādi nodrošinot, ka atbildīgā persona pēc uzraudzības un kontroles iestādes amatpersonas pieprasījuma ir fiziski sasniedzama, atrodas pakalpojuma sniegšanas vietā un sniedz nepieciešamo informāciju par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu.

Pie ieejas ir jānovieto roku dezinfekcijas līdzeklis, kas satur vismaz 70% etanola, norādīja EM.

Fotopakalpojumi

Kā informēja EM, atļauta individuālo fotopakalpojumu sniegšana fiziskām personām brīvā dabā, ievērojot valstī spēkā esošās epidemioloģiskās drošības prasības attiecībā uz distances ievērošanu un cilvēku skaitu.

Noteikts, ka pakalpojumu sniedz viens fotogrāfs vienai personai vai vienai mājsaimniecībai, ievērojot divu metru distanci.

Izlaidumi

Tāpat valdība ceturtdien, 27. maijā, atļāva klātienē rīkot bērnu nometnes un izlaidumus izglītības iestādēs.

Noteikumi paredz, ka vienas klases vai kursa izglītojamie (ne vairāk kā 40 cilvēki grupā, ieskaitot izglītības iestādē nodarbinātos), ārtelpās drīkst rīkot pasākumu pirmsskolās, pamatskolās, vidusskolās un augstākās izglītības iestādēs, taču pasākuma ilgums nedrīkst pārsniegt divas stundas un izglītojamajiem un pedagogiem būs jāvelk mutes un deguna aizsegi.

Tāpat pasākuma svinīgajā ceremonijā nedrīkst piedalīties izglītojamā pavadošās personas. Izglītības iestādei ir jāizvieto informācija par piesardzības un drošības prasībām, jānodrošina vismaz divu metru distance starp mājsaimniecībām, jākontrolē apmeklētāju plūsma.

Hokejs

Veiktie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka skatītāji klātienē drīkst būt tikai tās personas, kurām ir sertifikāts, kas apliecina, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19 un ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas, vai no 22 līdz 90 dienām pēc vakcīnas "AstraZeneca" ("Vaxzevria") saņemšanas un uzreiz pēc otrās devas saņemšanas.

Skatītājiem būs jāuzrāda personalizēta ieejas biļete kopā ar derīgu personu apliecinošu dokumentu un sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Personalizēta ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un biļetes lietotāja derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Čempionāta organizētājam būs jānodrošina iespēja pie ieejas spēles norises vietā veikt pārbaudi, lai pārbaudītu dokumentus. Tāpat organizatoriem pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pieprasījuma būs jānodrošina skatītāju datu (vārds, uzvārds, kontaktinformācija, kā arī personalizētās sēdvietas atrašanās vieta) iesniegšana epidemioloģiskās izmeklēšanas nolūkos.

Vakcinācijas sertifikāts

Plānots, ka Latvijā digitālā Covid-19 sertifikāta tīmekļvietnes darbība tiks uzsākta 1. jūnijā. Tā nodrošinās personām piekļuvi saviem digitālajiem sertifikātiem, kā arī nodrošinās iespēju verificēt jeb pārbaudīt uzrādīto digitālo Covid-19 sertifikātu QR kodus.


Savukārt no 2021. gada jūnija vidus plānots nodrošināt īpaši izstrādātu mobilo aplikāciju "Covid-19 Verify" sertifikātu skenēšanai, kas ir ērtāk lietojama viedierīcēs.

Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes, vai arī ir izslimojusi Covid-19.

Kas vēl gaidāms

Ziņots, ka no 15. jūnija spēkā stāsies vēl citi atvieglojumi, piemēram, plašākas pulcēšanās un pakalpojumu izmantošanas iespējas. Ministru kabineta apstiprinātais atvieglojumu saraksts paredz, ka bez maskām un distances ievērošanas, uzrādot sertifikātu, varēs piedalīties publiskos pasākumos ārā un telpās, apmeklēt sporta klubus, restorānus, kino koncertus un saņemt citus pakalpojumus klātienē.

Noteikts, ka no 15. jūnija pasākumos telpās varēs pulcēties līdz 300 cilvēkiem, kuri var uzrādīt vakcinācijas sertifikātu, un līdz 500 cilvēkiem ārpus telpām organizētos pasākumos. Pasākumiem ārā nav noteikts pieļaujamais ilgums, bet pasākumi telpās nedrīkst ilgt vairāk par četrām stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!