Foto: F64
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai panāktu izdienas pensiju noteikšanu arī pašvaldības policistiem.

Parakstu vākšana sākta 4.jūnijā, un kā iniciatīvas pieteicējs norādīta biedrība "Gods kalpot Latvijai".

Biedrība ar šo iniciatīvu vēlas panākt vienlīdzīgu attieksmi pret pašvaldību policistiem, lai arī viņiem, līdzīgi kā Valsts policijas darbiniekiem, tiek piešķirtas un izmaksātas izdienas pensijas.

Iniciatīvā tiek piedāvāts Saeimai pieņemt Pašvaldības policijas amatpersonu izdienas pensiju likumu, kurā būtu noteikta kārtība izdienas pensiju piešķiršanā, aprēķināšanā un izmaksā. Šim regulējumam jābūt līdzvērtīgam gan Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, gan arī pašvaldības policijas amatpersonām.

Izdienas pensijas biedrība piedāvā izmaksāt no valsts pamatbudžeta dotācijas, kas arī tagad esot paredzēta šim mērķim.

Biedrība uzsver, ka patlaban pašvaldības policijas darbinieki veic likumā "Par policiju" noteiktos pienākumus, kas ir līdzvērtīgi Valsts policijas Kārtības policijas veicamajiem pienākumiem, bet pašvaldības policijas darbiniekiem nav tiesību pēc noteikta vecuma sasniegšanas pretendēt uz izdienas pensijas saņemšanu.

Nosakot izdienas pensiju piešķiršanas un izmaksas kārtību pašvaldības policistiem, tiktu novērsta nevienlīdzība un ieviesta vienāda pieeja policistiem neatkarīgi no pakļautības formas, uzskata biedrībā. Tāpat tiktu iedzīvināts Valsts pārvaldes likumā noteiktais Valsts pārvaldes vienotības princips.

Biedrība uzskata, ka vēl tiktu radīta papildu iespēja pašvaldības policijas darbā iesaistīt augsti profesionālus speciālistus, turklāt tiktu paaugstināta pašvaldības policijas darba kapacitāte un tiktu nodrošināti iztikas līdzekļi tiem bijušajiem pašvaldības policistiem, kuri veselības apsvērumu dēļ nevar turpināt strādāt policijā līdz vecuma pensijas sasniegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!