Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments trešdien apstiprināja ziņojumu par stabilitātes obligāciju ieviešanas iespējamību, kas izvērtē Eiropas Komisijas izstrādāto eiroobligācijas ieviešanas shēmu un sniedz rekomendācijas tālākajam rīcības plānam. Latvijas deputāte Inese Vaidere (V) plenārsēdes debatēs iestājās pret visu valstu vienotām eiroobligācijām, kas ir nepiemērots līdzeklis, lai izvestu Eiropu no krīzes.

Stabilitātes obligācijas jeb tā dēvētās eiroobligācijas ir viens mehānismiem, kas paredzēts, lai stabilizētu krīzes skarto Eirozonu. Eiropas Komisija paredz, ka Eirozonas dalībvalstis kopīgi emitētu obligācijas, tādējādi piesaistot privātos līdzekļus ekonomikas atveseļošanā, informēja ETP grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Girts Salmgriezis.

Vaidere balsoja pret un debatēs minēja Latvijas piemēru ekonomikas atveseļošanā pašu spēkiem. "Eiroobligācijas ir nepiemērots līdzeklis, lai izvestu Eiropu no krīzes. Šādi mēs tikai veicinātu dažkārt bezrūpīgu finanšu politiku noteiktās dalībvalstīs, kamēr spēcīgākajām dalībvalstīm ar augstākiem kredītreitingiem aizņemoties būs jāmaksā vairāk," sacīja Vaidere.

Viņa atgādināja, ka vēl 2012.nogalē starptautiskās reitingu aģentūras "Standard&Poor's" un "Fitch Ratings" paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot pozitīvu kredītreitinga nākotnes prognozi.

Vaidere arī pauda uzskatu, ka aizdevuma vienlīdzīga sadalīšana starp dalībvalstīm nozīmēs individuālas atbildības samazināšanu, ko dažas dalībvalstis varētu izmantot, lai turpinātu nepildīt kredītsaistības. Savukārt ekonomiski spēcīgākajām valstīm, līdz ar to būs jāfinansē negodīgo valstu parāds. "Nevaram lolot ilūzijas, ka visas valstis godīgi maksās savus parādus, ja jau šobrīd vērojam, piemēram, Grieķijas nevēlēšanos sakārtot savu budžetu" skaidro Vaidere.

Tomēr, ja tiek nolemts emitēt vienotās obligācijas, tad Vaidere uzskata, ka Komisijai jāizstrādā nosacījumi, līdzīgi kā Māstrihtas kritēriji eiro ieviešanai, pēc kuriem valstis varētu pievienoties Stabilitātes obligāciju emisijas shēmai. Starp kritērijiem noteikti jābūt stingrai budžeta disciplīnai un savlaicīgai kredītu atmaksai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!