Foto: stock.xchng
Lai gan oficiāli sestdien plānoto "Lielo brīvības protestu" pieteikusi biedrība "Vides aizsardzības klubs" (VAK), organizācija izplatījusi paziņojumu, ka norobežojas no Arvīda Ulmes VAK vārdā izplatītā aicinājuma piedalīties protesta akcijā.

Kā iepriekš portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē, 11. novembra krastmalā sestdien no pulksten 12 VAK ir pieteicis sapulci, tās mērķī norādot vārdu "apzinātība". Plānots, ka sapulcē piedalīsies 25 cilvēki. Jau otrdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" vides žurnāliste Anitra Tooma norādīja, ka VAK valde norobežojas no kluba prezidenta Arvīda Ulmes plānotajām aktivitātēm 12. decembrī.

Trešdien, 9. decembrī, pieņemts arī biedrības domes lēmums norobežoties no Arvīda Ulmes VAK vārdā vienpersoniski izplatītā aicinājuma piedalīties 12. decembra pasākumā, liecina "Facebook" publicētā informācija.

Interneta vietnē "mainampasauli.news", kas saistīts ar uzņēmēju, interneta aktīvistu Jāni Pļaviņu, ievietota informācija par to, ka "Lielo brīvības protestu" norisei nepieciešami aptuveni 5000 eiro. Tiek aicināts ziedot naudu uz kādu "PayPal" kontu vai uz VAK kontu.

VAK viceprezidente Lelde Stumbre sarunā ar portālu "Delfi" atzina, ka biedrības prezidents Ulme, piesakot 12. decembra pasākumu, šokējis kluba biedrus. Iepriekš VAK prezidents šo ideju nebija pārrunājis ar organizācijas pārstāvjiem, tāpat biedri nav bijuši informēti, ka "Lielā brīvības piketa" atbalstītājiem tiks lūgts ziedot uz biedrības kontu.

Stumbre uzsvēra, ka ziedojumu jautājums ir pārrunāts ar biedrības grāmatvedi, kura rīkosies likumā paredzētajā kārtībā.

Vaicāta, vai nav plānots Ulmi atsaukt no organizācijas, VAK viceprezidente bija noraidoša. Biedrība nav par sankcijām, bet gan par sarunu, uzsvēra Stumbre.

"Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka VAK izpildinstitūcijā darbojas 11 personas.

Biedrības mājaslapā rakstīts, ka VAK ir vecākā dabas aizsardzības nevalstiskā organizācija Latvijā. VAK jau 1987.gadā bija daļa no Latvijas nacionālās atmodas veidošanas spēka.

VAK aktīvi iestājas par vides jautājumiem to visplašākajā nozīmē, kas ietver gan bioloģisko daudzveidību, gan īpaši aizsargājamo dabas teritoriju uzraudzību un iniciatīvas jaunu īpaši aizsargājamu teritoriju dibināšanā, gan sabiedrības tiesību uz dzīvi tīrā vidē aizstāvību.

Jau vēstīts, ka sestdien, 12. decembrī notiks divi pasākumi, kas paudīs protestu pret ārkārtējās situācijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem.

Lai preventīvi novērstu nesankcionētu pulcēšanās iespējamību, sestdien, 12. decembrī, tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana 11. novembra krastmalā.

Ceturtdien pilsētas izpilddirektora p.i. Elīna Trautmane bija sasaukusi sanāksmi, kurā izskatīja sestdien, 12.decembrī pilsētā paredzētos piketus, sapulces un gājienus, kuri pieteikti Rīgas pašvaldībā. Sanāksmē piedalījās pašvaldības atbildīgās amatpersonas, valsts, pašvaldības policijas, Drošības dienesta pārstāvji, kā arī pasākumu organizatori.

Ņemot vērā tiesībsargājoši iestāžu rekomendācijas, kas saistītas ar iespējamiem riskiem sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšanā un valstī noteikto epidemioloģisko ierobežojumu ievērošanā, saskaņā ar likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" normām pašvaldība noteica atsevišķus ierobežojumus.

Tostarp nevienā pasākumā netiks atļautas skaņu pastiprinošas iekārtas, izņemot megafonus, nebūs atļauta skatuvju izvietošana (izņemot nelielus paaugstinājumus), kā arī nebūs atļauts dedzināt ugunskurus vai izvietot sildošas iekārtas.

Par minētajiem ierobežojumiem organizatori tiks informēti līdz dienas beigām.

Sarunu laikā, ņemot vērā tiesībsargu ieteikumus, organizatori atteicās no gājiena, kurš pulksten 17 bija paredzēts no Brīvības pieminekļa un Saeimu. Pasākumu organizatoriem vēlreiz tika atgādināts par valsti noteikto epidemioloģisko noteikumu ievērošanas obligātumu, tostarp atgādināts, ka pasākumi nedrīkst pulcēt vairāk par 25 dalībniekiem.

Lai preventīvi mazinātu nesankcionētas pulcēšanās iespējamību, pēc policijas ieteikuma, sestdien 11. novembra krastmalā tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!