Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) aicinās valdību lemt par budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" papildināšanu par vēl 150 miljoniem eiro, tādējādi šā gada budžetā neparedzētiem gadījumiem kopumā paredzēti 2,12 miljardi eiro.

Šā gada budžetā neparedzētiem gadījumiem tika novirzīti 26,7 miljoni eiro, tomēr Covid-19 izraisītās krīzes dēļ valdība vairākkārt lēma papildināt šo budžeta programmu. Patlaban šai programmai novirzīti 1,978 miljardi eiro.

FM informācija liecina, ka līdz šā gada 13. decembrim neparedzētiem gadījumiem pieejamais līdzekļu atlikums ir 69 132 831 miljoni eiro. Tomēr, ņemot vērā ar Ministru kabineta rīkojumiem akceptētās naudas pārdales, ir izveidojies līdzekļu deficīts 73 724 967 eiro apmērā.

Tāpat FM ir saņēmusi jaunus pieprasījumus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī ir sagaidāmi papildu pieprasījumi no nozaru ministrijām saskaņā ar līdz šim pieņemtajiem Ministru kabineta konceptuālajiem lēmumiem saistībā ar izstrādātiem atbalsta pasākumiem Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai.

Lai atbilstoši situācijai vēl līdz gada beigām varētu nekavējoties nodrošināt nepieciešamo finansējumu noteikto aizliegumu un ierobežojumu radīto zaudējumu kompensējošiem pasākumiem un operatīvi reaģēt un piešķirt nepieciešamo finansējumu, FM aicinās Ministru kabinetu lemt par 150 miljoniem eiro papildināt budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Attiecīgi par 150 miljoniem eiro arī palielināsies valsts konsolidētā budžeta finansiālais deficīts.

Šā gada pirmajos divos ceturkšņos neparedzētiem gadījumiem piešķirti 1,34 miljardi eiro, izriet no Fiskālās disciplīnas padomes apkoptajiem datiem.

Visvairāk līdzekļu piešķirti FM un Labklājības ministrijai, lai nodrošinātu valsts atbalsta programmas Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem, tostarp dīkstāves pabalstiem, algu subsīdijām, uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai u.c. pasākumiem.

Budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir paredzēta, lai segtu budžetā neparedzētus izdevumus katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, valsts pārvaldes uzdevumu nodrošināšanai gadījumos, ja netiek izpildītas līgumsaistības un no sadarbības partnera tiek iekasēts vai ieturēts līgumsods vai procentu maksājums par saistību neizpildi, kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!