Foto: LETA
Ministrijas šā gada budžetā ieekonomējušas prognozējami 40 628 248 eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija par prognozēto līdzekļu neapguvi un ekonomiju 2021. gada valsts budžetā.

Ministrijā skaidroja, ka valsts budžeta izpildes procesā regulāri tiek sekots līdzi valsts budžeta izdevumu izpildei, lai atbildīgi un pārdomāti varētu reaģēt situācijā, kad dažādu iemeslu dēļ ministrijas un citas centrālās valsts iestādes prognozē tām piešķirto budžeta līdzekļu ekonomiju, jo tos nebūs iespējams līdz gada beigām izlietot atbilstoši sākotnēji plānotajam mērķim.

FM lūdza ministrijām un valsts iestādēm izvērtēt tiem piešķirto 2021. gada valsts budžeta līdzekļu izlietojumu un apzināt šogad potenciāli iespējamo līdzekļu ekonomiju, saņemot informācija no 13 ministrijām un Valsts kancelejas. Izvērtējot saņemto informāciju, FM konstatēja, ka šā gada budžetā netiks apgūti 40 628 248 eiro.

No prognozētās kopējās līdzekļu ekonomijas FM piedāvā 14,74 miljonus eiro novirzīt budžeta programmai "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Savukārt 25 883 470 eiro rosināts atstāt ministriju vajadzībām. Tostarp Valsts kanceleja varēs saglabāt 57 041 eiro darbinieku atlīdzībai un Valsts administrācijas skolas administratīvajiem izdevumiem.

Aizsardzības ministrija no ieekonomētajiem 1,04 miljoniem eiro savām vajadzībām varēs paturēt 500 000 eiro, lai nodrošinātu nekustamo īpašumu pieaugošo apsaimniekošanas izdevumu segšanu. Ārlietu ministrija no ieekonomētajiem 1,52 miljoniem eiro savām vajadzībām varēs paturēt 511 500 eiro pamatā atlīdzībai, ministrijas un pārstāvniecību telpu, drošības sistēmu un materiāltehniskajam nodrošinājumam, ASV domnīcas iniciatīvai.

Ekonomikas ministrija no ieekonomētajiem 3,85 miljoniem eiro savām vajadzībām varēs atstāt 117 470 eiro informācijas tehnoloģiju izdevumu segšanai. Finanšu ministrija no ieekonomētajiem 1 064 369 eiro savām vajadzībām varēs paturēt 515 836 eiro pamatā atlīdzībai.

Izglītības un zinātnes ministrija no ieekonomētajiem 3,98 miljoniem eiro savām vajadzībām varēs paturēt 3,29 miljonus eiro pamatā profesionālās izglītības iestādēm un koledžām finansēšanas normatīva izpildei 100% apmērā, kas patlaban tiek izpildīts 80% apmērā. IZM šogad ietaupītos līdzekļu novirzīs arī asistenta pakalpojumu izglītības iestādē segšanai, Pasaules un Eiropas kausa posmu bobslejā divniekiem un skeletonā organizēšanai, Pasaules kausa posma kamaniņu sportā organizēšanai, baltkrievu pētniekiem un lektoriem, kas atrodas Latvijā, Latvijas Jūras akadēmijas energoefektivitātes projektu īstenošanai, kā arī Ventspils Starptautiskajam Radioastronomijas centram jauna ūdeņraža māzera iegādei un informācijas tehnoloģiju vajadzībām.

Zemkopības ministrija no ieekonomētajiem 9268 eiro savām vajadzībām varēs izlietot 6900 eiro, kas tiks novirzīti Latvijas Lauksaimniecības universitātes Agroresursu un ekonomikas institūtam zemes iegādei Viļānu novadā.

Labklājības ministrija pamata budžetā ieekonomējusi 7,39 miljonus eiro, no kuriem savām vajadzībām ministrija varēs paturēt 6,58 miljonus eiro sociālās rehabilitācijas neredzīgām, vājredzīgām, nedzirdīgām un vājdzirdīgām personām nodrošināšanai, tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai, kā arī Valsts sociālās aprūpes centru nodarbināto motivēšanai un neatliekamu infrastruktūras sakārtošanas pasākumu nodrošināšanai. Savukārt visi Labklājības ministrijas speciālajā budžetā ietaupītie līdzekļi 241 833 eiro apmērā tiks novirzīti Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras telpu nomas papildu izdevumu segšanai un ugunsdzēsības sistēmas darbības atjaunošanas nodrošināšanai.

Tieslietu ministrija šā gada budžetā ietaupījusi 889 516 eiro, no kuriem ministrija savām vajadzībām varēs paturēt 531 237 eiro pamatā atlīdzībai. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ieekonomējusi 108 033 eiro, no kuriem 23 105 eiro tik novirzīti portatīvo datoru iegādei, lai veiktu Vides pārraudzības valsts biroja novecojošās datortehnikas nomaiņu.

Kultūras ministrija šā gada budžeta ietaupījusi 8,52 miljonus eiro, no kuriem ministrijas vajadzībām tiks atstāti 1,55 miljoni eiro vēsturisko zemju sekretariāta izveides izmaksām 2021.gadā, Latvijas Mūzikas akadēmijas interneta padeves uzlabošanai, fasādes renovācijas un pagrabstāva telpu ventilācijas tīklu projektu izstrādēm. Tāpat no minētās summas daļa tiks novirzīta ministrijas pārraudzīto vidusskolu datortehnikas iegādei, kā arī gatavošanās pasākumiem Frankfurtes grāmatu tirgum.

Veselības ministrija šā gada budžeta ieekonomējusi 11,95 miljonus eiro, kas visa tiks novirzīta ambulatorai ārstēšanai paredzēto kompensējamo medikamentu iegādes izdevumu deficīta daļējai segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!