Foto: LETA

Valstī patlaban notiek trīs krīzes vienlaikus, proti, ir Covid-19 pandēmija, Latvijas-Baltkrievijas robežkrīze un sabiedrības šķelšanās krīze, piektdien, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, medijiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Taujāts, kamdēļ pretēji mediķu rosinātajai "cietajai mājsēdei" Ministru kabinetā (MK) tika lemts pieņemt vieglākus ierobežojumus, Kariņš skaidroja, ka valdībai vajag skatīties uz kopējām sabiedrības interesēm, īpaši izceļot mācības klātienē.

"Pērn, kad nebija vakcīnu, šādas iespējas faktiski nebija, taču nu vakcīnas ir noliktavās. Mēs darīsim visu, lai bērni varētu turpināt mācīties," sacīja Kariņš. Viņš piebilda, ka cilvēkiem ir ļoti vienkāršs veids, kā izvairīties no stingriem ierobežojumiem, — vakcinēties.

Jau vēstīts, ka valdība piektdien nolēma no 11. oktobra līdz 11. janvārim Latvijā izsludināt ārkārtējo situāciju, nosakot dažādus ierobežojumus, kas galvenokārt skars nevakcinēto sabiedrības daļu.

No valdībā lemtā izriet, ka brīvdienās un svētku dienās būs aizliegta tirdzniecības pakalpojumu sniegšana tirdzniecības centros. Tiesa, šī prasība neattieksies uz pārtikas veikaliem, aptiekām, optikas veikaliem, dzīvnieku barības veikaliem, preses tirdzniecības vietām, higiēnas preču veikaliem, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietām, kā arī degvielas uzpildes stacijām.

Ārkārtējās situācijas laikā darba devējiem būs jānodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj. Tāpat darbs būs jāorganizē tā, lai klātienē ar darba devēja norīkojumu darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki un amatpersonas, kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā. Darba devējam arī būs jānodrošina, ka darbinieki, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši, darba vietā telpās klātienē varēs atrasties tikai ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāki par 72 stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!