Foto: EPA/LETA

Grieķijas dalība eiro zonā ir neatgriezeniska, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) prezidents Hermans van Rompejs vizītes Spānijā laikā.

"Runāsim skaidru valodu, eiro ir neatgriezenisks, un tāda pati ir arī Grieķijas dalība eiro zonā," van Rompejs teica Madridē kopīgās preses konferences ar Spānijas premjeru Mariano Rahoju laikā.

"Tikai ikvienai dalībvalstij īstenojot stingrus taupības pasākumus un stingri strādājot visiem kopā, mēs varam pārvarēt krīzi," pēc tikšanās ar Rahoju atzina ES prezidents.

Savukārt Rahojs norādīja, ka Grieķijas izstāšanās no eiro zonas būtu neveiksme visam reģionam. "Grieķijas vai kādas citas valsts izstāšanās no eiro zonas būtu kolektīva neveiksme visai Eiropai," viņš sacīja.

Pagājušajā nedēļā Grieķijas premjerministrs Antonis Samars brīdināja, ka viņa valsts izstāšanās no eiro zonas radītu domino efektu, skarot arī citas vienotās valūtas zonas valstis.

Piektdien Berlīnē pēc tikšanās ar Samaru Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka vēlas, lai Grieķija arī turpmāk paliktu eiro zonā.

Saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem aizdevuma programmas nosacījumiem Grieķijai līdz 2013. un 2014.gadam jāsamazina budžeta izdevumi par 11,5 miljardiem eiro (astoņiem miljardiem latu) jeb aptuveni 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!