Foto: Shutterstock

Valsts drošības dienests (VDD) saņēmis informāciju par iespējamu vēlētāja balss pārdošanu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, taču informācija par nelikumību nav apstiprinājusies, skaidroja VDD.

Tāpat iepriekšējās balsošanas dienās dienests konstatēja atsevišķas ar vēlēšanu norises organizāciju saistītas nepilnības, par ko tikušas informētas vēlēšanu iecirkņu komisijas un Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). Šie jautājumi veiksmīgi atrisināti.

Saņemta arī informācija par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem, kas atbilstoši kompetencei nosūtīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam tālākai izskatīšanai.

Sestdien līdz pulksten 10 VDD nav saņēmis informāciju par cita veida pārkāpumiem, kas varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

VDD aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad par balsi kādas partijas vai deputāta kandidāta labā ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

VDD aicina sniegt informāciju arī par gadījumiem, kad ir aizdomas par pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņa darbā, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem VDD var nodot, zvanot pa diennakts tālruni 67208964 vai rakstot dd@vdd.gov.lv.

VDD aicina iedzīvotājus, kuri kļuvuši par iespējama pārkāpuma lieciniekiem, iespēju robežās fiksēt pēc iespējas precīzākas notikušā detaļas, ja iespējams, veikt iespējamā pārkāpuma foto, video vai audio fiksēšanu. VDD garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Savukārt to, vai tiek ievērots aģitācijas aizliegums, uzraudzīs Valsts policija un Rīgas pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laikus nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, VDD aicina vērsties Valsts policijā vai Rīgas pašvaldības policijā.

Gadījumos, kad ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, VDD aicina par to ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, zvanot pa tālruņa numuru 67356161 vai izmantojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB".

Kā vēstīts, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu dienā durvis vēruši 156 balsošanas iecirkņi. Šodien iespējams novēlēt līdz pulksten 22. Pirms tam no 26. līdz 28. augustam norisinājās iepriekšējā balsošana. Šoreiz rīdziniekiem ir iespēja balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!