Foto: LETA

Viešot izmaiņas "Rīgas satiksmes" biļešu klāstā, vēlamies panākt, lai cilvēki regulāri lietotu sabiedrisko transportu, biļešu izmaiņu iemeslus žurnālistiem trešdien skaidroja Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV).

Jauno kārtību politiķis pamato arī ar to, ka nākotnē plānots celt sabiedriskā transporta reisu skaitu un veidot savienotos maršrutus. Vienlaikus plānots nākotnē veicināt arī pasažieru vilciena integrāciju kopējā Rīgas sabiedriskā transporta sistēmā, ko varētu palīdzēt sekmēt jaunā kārtība.

SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa arī paredz, ka, mainoties pasažieru paradumiem, līdz ar jauno biļešu kārtību varētu augt arī uzņēmuma ienākumi no biļetēm.

Neskatoties uz izmaiņām, esošajā formā tiks saglabāta tā dēvētā rīdzinieka karte, kas faktiski ir personalizēta transporta biļete. Arī no parastās biļetes iegādes un vizuālā izskata viedokļa izmaiņas nav gaidāmas, pauda Innusa.

Vienlaikus arī pēc jaunās kārtības stāšanās spēkā tiks saglabāta iespēja iegādāties biļetes mobilajā telefonā QR formātā. Paralēli aizvien arī būs iespēja iegādāties diennakts, trīs dienu un piecu dienu biļetes.

Jauno kārtību plānots ieviest no šī gada 31. decembra, taču līdz tam iegādātās biļetes aizvien varēs izmantot 60 dienas pēc kārtības stāšanās spēkā.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV) pavēstīja, ka arī pēc jaunās kārtības ieviešanas aizvien tiks saglabātas esošās atlaides dažādām sociālajām grupām.

Iecerēts arī ieviest jaunas atlaides, piemēram, 50% mēnešbiļetes atlaide dažādām sociālajām grupām, kā arī bezmaksas sabiedriskais transports strādājošajiem vecuma pensionāriem.

Kā norādīja Innusa, uzņēmums līdz ar Covid-19 pandēmiju saskāries ar ievērojamu kritumu pasažieru skaitā, līdz ar ko šogad cerēts atgūt vismaz pusi no 2019. gada pasažieru apmēra.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Satiksmes komiteja pirmdien atbalstīja Rīgas sabiedriskā transporta biļešu reformu, kas paredz būtiski palielināt viena brauciena biļetes cenu.

Pēc "Rīgas satiksmes" pārstāves Baibas Bartaševičas-Feldmanes portālam "Delfi" paustā, viena brauciena biļeti par 1,15 eiro aizstās 90 minūšu biļete, kas maksās 1,50 eiro un to varēs nopirkt gan aplikācijā, gan mazumtirdzniecībā. Viena brauciena biļeti, tāpat kā līdz šim varēs nopirkt 22. autobusā pie vadītāja, un tā maksās tikpat cik tagad – 2 eiro. Nekur citur biļeti par 2 eiro iegādāties nevarēs.

Kopumā tiks ieviestas divas laika biļetes – 90 minūšu brauciena biļete, kas maksās 1,5 eiro, un 24 stundu biļete, kas maksās 5 eiro. Trīs dienu biļete maksās 8 eiro, piecu dienu biļete – 10 eiro, bet mēnešbiļete – 30 eiro. Būtiskākās izmaiņas skars mēnešbiļetes, kuru maksa samazināsies par 40% – no 50 eiro līdz 30 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!