Foto: F64

Ir uzsākta procedūra, lai no amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi pārceltu citā amatā – Finanšu ministrijā (FM), atsaucoties uz tā rīcībā nonākušu neoficiālu informāciju, vēsta laikraksta "Diena" interneta portāls "diena.lv".

Šo neoficiālo informāciju "diena.lv" apstiprinājis FM Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Pēc viņa teiktā, lai veicinātu Latvijas tautsaimniecības izaugsmi, nepieciešams ierobežot ēnu ekonomiku. Sekmīgai ēnu ekonomikas ierobežošanai būtiska ir efektīva institūciju sadarbība. Valsts interesēs ir nekavējoties jāķeras pie jaunā Ēnu ekonomikas plāna 2023.-2025. gadam izstrādes. Plāna izstrādei vajadzīga plaša starpinstitūciju koordinācija un institūciju atbalsts plāna efektīvai pārraudzībai un īstenošanai.

Patlaban Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amats Finanšu ministrijā ir vakants.

Jaunzeme aģentūrai LETA apliecināja, ka ir saņēmusi finanšu ministra Jāņa Reira (JV) piedāvājumu kļūt par departamenta direktori. Spriežot pēc saņemtā piedāvājuma, Jaunzeme secinājusi, ka pirmšķietami būtiski pārkāpumi viņas darbā nav konstatēti, citādi ministrs nepiedāvātu ieņemt augstu amatu FM.

"Uzskatu, ka Ministru kabineta, kas nolicis savas pilnvaras, loceklim, kurš nav ievēlēts Saeimā (..), nebūtu jāizsaka šādi piedāvājumi iestādes vadītājam, turklāt laikā, kad vadītājs ir atstādināts no amata," sacīja Jaunzeme.

Viņa uzskata, ka šāds jautājumus būtu jālemj nākamajam finanšu ministram. Viņa vēlējusies tikties ar ministru klātienē, bet esot informēta, ka Reirs atrodas ārvalstīs.

Valsts pārvaldes iekārtas likums valsts paredz pārvaldi organizēt efektīvi, tādēļ, lai tūlīt uzsāktu darbu pie ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumu praktiskas iedzīvināšanas un koordinācijas, un nekavējoties nodrošinātu pilnvērtīgu departamenta darbu, tiek veiktas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu Jaunzemes pārcelšanu FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatā, akcentējis Jarockis.

Viņš piebilda, ka, saskaņā ar tiesību aktos noteikto kārtību, par pārcelšanu informācija viedokļa sniegšanai ir nosūtīta ierēdnim un attiecīgi pēc viedokļa saņemšanas tas tiks izvērtēts un atbilstoši tiks pieņemts lēmums par turpmāko rīcību.

Lēmumu par ierēdņa pārcelšanu pieņem valdība.

Jau ziņots, ka FM par mēnesi pagarinājusi pret Jaunzemi sāktās disciplinārlietas izmeklēšanas termiņu.

Sākotnēji bija plānots, ka disciplinārlietas izmeklēšana tiks pabeigta līdz 15. novembrim

FM skaidroja, ka komisija ir uzsākusi darbu pie gala ziņojuma sagatavošanas, bet tai ir nepieciešams vēl papildu laiks, lai pabeigtu ziņojumu un to iesniegtu finanšu ministram lēmuma pieņemšanai.

"Delfi" jau vēstīja, ka šā 15. septembrī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) izdeva rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu un Jaunzemes atstādināšanu no VID vadītājas amata.

Izmeklēšanas laikā VID ģenerāldirektora amatu ieņem līdzšinējā Jaunzemes vietniece Indra Kārkliņa.

Jaunzeme VID vadītājas amatu ieņēma kopš 2019. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!